Beszállítók Vezeték nélkül biztonságosabbak a vasúti átjárók

Vezeték nélkül biztonságosabbak a vasúti átjárók

autopro.hu/B.B. | 2016.08.30 15:24

Vezeték nélkül biztonságosabbak a vasúti átjárók

Egy kutatás szerint a rádióhullámos összeköttetésű érzékelők alkalmazásának nem csak ez az egy előnye van.

Hirdetés

Az Egyesült Királyságban található Huddersfield egyetemének vasúti kutatóközpontjának vizsgálatai szerint a vonatok által generált rezgések energiájával működtetett szenzorokkal még biztonságosabbá tehetők a vasút és közút kereszteződései. A The Engineer szerint az olaj-, gáziparban, sőt az orvostudományban is alkalmazott technológia a közlekedésben másodlagos biztosítóberendezésként funkcionálhat, így az eredeti, vezetékes rendszer meghibásodása mellett is a megszokott biztonsági szint mellett folyhat tovább a vasúti és közúti forgalom.

Az újítás ráadásul nem csak biztonságos, hanem viszonylag olcsó is lehet, a mostani költségek huszonötöd részéből megvalósítható. Ha mindez nem lenne elég, a fenntartás is egyszerűbb és olcsóbb lehet.

Az eszközök ezen felül – köszönhetően a vezetékek hiányának – gyorsan és egyszerűen telepíthetők, a kábellopások miatt fennakadások is elhárulhatnak, valamint az időjárási viszonyok és a vadon élő állatok (például rágcsálók) is kisebb eséllyel okozhatnak üzemzavart.

A brit kutatóközpont most befektetőket keres, akik közreműködésével megindulhat a technológia piaci bevezetése.

Kiemelt Partnereink