Beszállítók Tovább nyomul Kína a németeknél, autógyárat építenének

Tovább nyomul Kína a németeknél, autógyárat építenének

autopro.hu/B.B. | 2017.05.07 23:00

Tovább nyomul Kína a németeknél, autógyárat építenének

Ilyet is ritkán hallunk, egy kínai beszállító több mint egymilliárd euró értékben kíván elektromos autógyártó üzemet létesíteni Németországban. Tapasztalatból hozzátehetjük: hisszük, ha látjuk.

Hirdetés

Derült égből villámcsapásként érkezett a pekingi WKW Automotive Parts Co. bejelentése, mely szerint 1,13 milliárd eurót fektetnek be Németországban. A kínai vállalat ezer új, magas hozzáadott értékkel bíró munkahelyet hozna létre Szászországban. Bár a hasonló, kínai bejelentéseket érdemes fenntartásokkal kezelni, a mostani nyilatkozattételben a helyi regionális kormány is szerepet vállalt, egyfajta hitelt adva a hírnek. „Szászország komoly autógyártó terület, szeretnénk, ha ez a jövőben is így maradna” – mondta Martin Dulig.

A regionális gazdasági miniszter törekvései valószínűleg megállják majd helyüket, hiszen a német-lengyel határ közelében a VW és a BMW gyárain túl mintegy 750 autóipari beszállító tömörül. Zwickau és Chemnitz a VW fontos telephelyeinek ad otthon, míg Lipcsében a Porsche és a BMW rendelkezik üzemmel – utóbbi itt készíti az elektromos i-modellcsalád termékeit. A WKW innen nem messze, Lausitzban tervez gyárat létesíteni.

A kínai beszállító a fejlesztést önerőből, állami támogatás nélkül tervezi végrehajtani, cserébe reméli, hogy a leendő termékek értékesítésekor élvezheti majd a „Made in Germany” címke nyújtotta versenyelőnyöket, írja az autonews.com.

Mindent egybevéve hiába a tartományi állásfoglalás, a projektet Ferdinand Dudenhöffer is kételkedve fogadta. A Duisburgi Egyetem autóipari kutatóközpontjának elemzője szerint a WKW egy közepes méretű alkatrészgyártó, mely nem rendelkezik autógyártási kompetenciákkal. A szakember szerint a feltörekvő stratégiának több korlátja is van, ezek egyike a magas német bérszínvonal.

Kiemelt Partnereink