Beszállítók Tornyos István: jelentős növekedésre készülünk az SCS Stahlschmidtnél

Tornyos István: jelentős növekedésre készülünk az SCS Stahlschmidtnél

Gulyás Géza | 2016.02.09 12:22

Tornyos István: jelentős növekedésre készülünk az SCS Stahlschmidtnél

A bowdeneket gyártó tatabányai vállalat ügyvezető igazgatójával a közelmúltban lezajlott tulajdonosváltás okáról, félszáz új termék bevezetéséről, járműipari kapcsolataikról beszélgettünk.

Hirdetés

– Német és magyar vegyes tulajdonban volt az SCS Stahlschmidt tatabányai gyára tavaly augusztusig. Ezt követően a vállalatcsoport egésze, mely jelenleg hat telephellyel rendelkezik a világon (Németország, Kanada, Magyarország, Lengyelország és Kínában kettő) egy új németországi befektetői csoport, a Peter Möhrle Holding tulajdonába került. Mi volt ennek az oka?
– A fő ok, hogy új lehetőséget biztosítsunk a cégcsoport számára a meglévő piaci szegmens stabilizálására illetve a bővülés alapjainak megerősítésére. A tatabányai telephelyre a korábbi tulajdonlási viszonyok okán az elmúlt években nem érkezett új technológia, nem történt termékbevezetés, termékletelepítés. A német anyacég az új termékek gyártását rendre lengyelországi leányvállalatára bízta, amelynek 100 százalékos tulajdonosa. Ennek következménye, hogy Tatabányán a 2012-es 12,3 millió eurós árbevétel 2013-ban 11,6 millióra, 2014-ben 10,1 millióra, tavaly pedig már 9,4 millió euróra csökkent.

Tornyos István, egy Audi A4-es bowdenjével a kezében

– Mit terveznek erre az évre, illetve a következő időszakra?
– Árbevételben a három évvel ezelőtti szint elérését, tehát 11,6 millió eurót, ez mintegy 3,5 milliárd forintnak felel meg. 2017-ben 13,5 millió eurót, 2018-ra pedig már 16,1 millió eurót céloztunk meg. A célok eléréséhez a német anyavállalaton keresztül részben a már futó termékek gyártása kerül Magyarországra, másrészt új projekteket futtatunk fel a magyar gyárban. A folyamatok 2015 őszétől mintegy 50 új terméktípus gyártását tették lehetővé a meglévők mellé. Tavaly ősz elején a dolgozóink száma 290 volt, most közelít a 330-hoz. A következő években várhatóan eléri a 400-at, tehát ebben az intervallumban terveink szerint száztíz új munkahelyet teremtünk.

– A bővülés kizárólag az új termékeknek köszönhető?
– Ennél összetettebb a dolog. Fontos, hogy a régiek is megmaradtak, a stabil megrendelőkkel együtt, így most összesen 250-260 féle bowden készül nálunk, ami közel fél millió darab bowdent jelent heti szinten. Az autóipar a meghatározó piacunk, az Audi, Mercedes, Volkswagen, BMW teszi ki a végvevőink, partnereink jelentős részét. Arra törekszünk, hogy ismét új technológiai folyamatokat vezessünk be a cégcsoporton belül a magyarországi gyárba, ennek legújabb példája egy úgynevezett Push Pull spirál – bowden külső – gyártása. Ilyenek kerülnek például az Audi A4-be, vagy a VW Tiguan ajtónyitó szerkezeteibe. Ez az új konstrukció az eddiginél jóval biztonságosabb lopás elleni védelmet biztosít a gépjárművek zárszerkezeteinek. Ezen technológia alkalmazása a mostani meglévő, illetve tervezett projekteknél évi 2,3-2,4 millió bowdent jelent számunkra a megadott típusoknál évente. Ehhez a feladathoz vásároltunk egy gépet 2015 őszén, 2016 nyarán érkezik a második. Ez a két invesztíció összesen 450-500 ezer eurót tesz ki, ugyanakkor 2016-ban nagyságrendjeiben még egyszer ennyit fektetünk be a meglévő géppark felújítására, technológia korszerűsítésre. Annak érdekében tesszük ezt, hogy a meglévő és az újonnan érkező berendezésekkel egyre hatékonyabb termelést tudjuk elérni, amely nélkülözhetetlen a versenyképességünk fenntartásához. Ezek fejlesztések fő területeinket érintik elsősorban, melyek a horgany-fröccsöntés, a műanyag fröccsöntés, a préstechnológia. A másik fő vevői körünk a háztartásipar. A fürdőszobákba szánt szaniter termékeinkre is biztos vevők vannak: a Schäffer, a Viegener, valamint a Geberit, az utóbbi kettőnek kizárólagos gyártói lettünk Európában. Ezen termékek havi szinten 100-120 ezer termék gyártását jelentik számunkra. Az is lényeges változás a vállalat tevékenységében, hogy míg korábban a termékeink nagy része anyacégünkön keresztül jutott el a végfelhasználókig, mára ez megfordulni látszik. Törekvésünk, hogy vevőinkkel direkt üzleti és logisztikai kapcsolatot építsünk ki, a vevői igényekre pedig a lehető legnagyobb rugalmassággal legyünk képesek reagálni.

– Rendelkeznek a felsoroltakhoz elegendő kapacitással?
– Ha a jelenlegi technológiával számolunk, rövidesen megközelítjük a tatabányai telephely felső határt. Ezért itt két fontos irányt követünk. Az egyik a meglévő gyártási kapacitások optimalizálása, a hatékonyság növelése. A másik ezzel párhuzamosan az infrastruktúra alkalmassá tétele a növekvő gyártási kapacitás igényeinek kielégítéséhez. Ennek keretében egyértelmű a szándék a bővítési lehetőség kihasználása. Erről már folynak az egyeztetések. Jelenleg két gyártócsarnokunk van az ehhez tartozó raktárépülettel. Első lépésben raktárunk mellé építünk majd egy 750-800 négyzetméteres gyártófelületet, majd terveink szerint újabb beruházásként egy 1800-2000 négyzetméteres csarnok építésére is szükségünk lesz.

– A megvalósításhoz pályázatokra is számítanak?
– Természetesen figyeljük a lehetőségeket. Bízom benne, hogy mihamarabb lesz olyan kiírás, amelyen közepes nagyságú cégünk a siker reményével indulhat.

– A korábbi évekhez hasonlóan még mindig többségében hölgyek dolgoznak a Stahlschmidtnél?
– Érdekes módon változik az arány, az új jelentkezők között egyre több a férfi, akik szintén gyorsan megtanulják a gyártási folyamatainkat, hamar beilleszkednek a csapatunkba. A férfiakat az operátor pozíció mellett az utóbbi időszak fejlődésének és bővülésének köszönhetően immár gépbeállító és szerszámkészítő pozícióra is keressük. Így a jövőben a nemek aránya kiegyenlítődés felé fog mozogni. Jelenleg is huszonhárom olyan hölgy munkatársunk van, akik gyes vagy gyed mellett dolgoznak, 4-6 órában. Vállalatunk nagy hangsúlyt fordít a megváltozott munkaképességű munkavállalók rehabilitációjára is. Tizenöt ilyen kollégát foglalkoztatunk. A három műszakostól eltérő (részmunkaidős, egy műszakos) munkarendek biztosításán kívül folyamatosan fejlesztjük a javadalmazási rendszerünket is. Az elmúlt hónapok ezen a téren is jelentős változásokat hoztak. A kedvezmények és egyéb juttatási csomagok mellett szem előtt tartjuk kollégáink szakmai képzését és fejlődését is. A tatabányai üzemen és az egész cégcsoporton belül folyamatosak a képzések, továbbképzések itthon és külföldön egyaránt. Az említett intézkedéseknek köszönhetően a korábbi 8-10 százalék körül mozgó fluktuáció-mutatónk 3 százalékra csökkent.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink