Beszállítók Tökéletes pályakövetés

Tökéletes pályakövetés

2017.09.20 14:01

Tökéletes pályakövetés

A kisméretű elektronikus készülékek gyártásnak számos olyan munkafázisa van ahol a gyors és precíz pozicionálás illetve pályakövetés szükséges. Ilyen a csavarozás, ragasztás, tesztelés, forrasztás, pick&place és számos további művelet. Az YXMx asztali készülékkel e feladatok egyszerűen és gyorsan az Ipar 4.0 lehetőségeihez alkalmazkodva megvalósíthatók.

Hirdetés

Szerelési feladatokat kell megoldani, ráadásul kis sorozatban gyártott termékeknél, gyakori termékváltással? Számos gyártó elemeiből könnyen lehet ilyen készüléket tervezni, utána csak a megrendelés, összeszerelés, tesztelés, a PLC-hez történő illesztés és programozás van hátra, mielőtt megkezdheti a termelést.

Sokkal egyszerűbb, ha csak bizonyos kritikus méreteket kell megadni és egy olyan berendezés birtokába jutunk, amely már túl van az említett fázisokon, elég csak a végkészüléket (szerszámot) ráépíteni és egyszerűen beilleszteni a gyártórendszerbe.

Ilyen berendezés létrehozása volt a Festo célja, amikor már a meglévő elemiből összeállította az YXMx nevű 2/3D portálját. Ez a kisméretű berendezés egy körbefutó fogasszíjjal működtetett síkportálból és egy orsós meghajtású Z tengelyből áll. Elegendő megadni a kívánt munkaterület méretét (max.: 700x360x125mm), és a Festo leteszi az Ön asztalára a kívánt berendezést.

Az YXMx asztali készülékkel a csavarozás, ragasztás, tesztelés, forrasztás, pick&place és számos további művelet egyszerűen és gyorsan az Ipar 4.0 lehetőségeihez alkalmazkodva megvalósítható.

Az YXMx portál CECC-X vezérlője Codesys Softmotion rendszert futtat, amely egyszerűvé teszi feladatok „programozását”. A vezérlő használata nem igényel magas szintű szoftver ismereteket, az alapparaméterek egy webes felületen egyszerűen beállíthatók.

Az ilyen berendezéseket alapvetően kétféle feladatra használják: diszkrét pontok elérésére (pl.: csavarozás) és adott pálya bejárására (pl.: tömítés, ragasztás).

Az első esetben a fölérendelt PLC, PC egyszerűen leküldi a koordinátákat egy buszrendszeren, így a munkafeladat részletei a fölérendelt berendezésben vannak tárolva, a koordináták tárolhatók az YXMx vezérlőjében is.

Pályavezérlés esetén a több lehetőség áll rendelkezésre. A pálya programozható a CNC gépeknél használt „G nyelven” is, de sokkal egyszerűbb a Codesys programrendszer azon lehetőségét kihasználni, amely képessé teszi arra, hogy egy tervezőprogrammal megrajzolt és DXF formátumban tárolt pálya adatait beolvassa – akár egy pendriveról is - és azt végrehajtsa. A felhasználónak csak egy-két kiegészítő adatot kell beírni pl.: a kívánt pályasebességet. Természetes, hogy több ilyen program tárolható a vezérlésben.

A Handling Motion Lib szoftver könyvtár előre definiált funkcióelemeinek segítségével egyszerűen, gyorsan lehetséges a programozás és üzembe helyezés

A berendezés ellátható kamerával is, így meg tudja keresni a programozott mozgás-szekvencia kezdőpontját, vagy többféle munkadarab egyidejű gyártása esetén el tudja dönteni, hogy melyik típus került elé.

A CECC-X vezérlő többféle, elterjedten használt ipari-busz rendszerrel csatlakozhat a fölérendelt berendezéshez. Rendelkezik OPC-UA interfésszel is, ami az Ipar 4.0 rendszerek egyre terjedő kommunikációs eszköze.

Az összeszerelt és tesztelt egységre a felhasználónak csak a szükséges végkészüléket kell felszerelni, az előkészített szoftvermodulokból az adott applikációt megírni és a berendezés működésre kész, sok időt és mérnöki munkát megtakarítva ezzel.

A Festo rendszerének elemei

A Festo rendszerkészlete tökéletesen összehangolt, egy beszállítótól származó komponensekből és funkciókból áll. Ezekkel a komponensekkel egyszerűen állíthat össze teljes rendszereket, kinematikával, vezérléssel, szoftverrel együtt. Ezek a rendszerek új takarékossági lehetőségeket teremtenek. A gép- és berendezésgyártók ezáltal teljesen központi kompetenciáikra összpontosíthatnak.

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink