Beszállítók Thyssenkrupp-Tata: tervezett együttműködés miatt bolydultak fel a szakszervezetek

Thyssenkrupp-Tata: tervezett együttműködés miatt bolydultak fel a szakszervezetek

autopro.hu/B.B. | 2017.04.21 06:28

Thyssenkrupp-Tata: tervezett együttműködés miatt bolydultak fel a szakszervezetek

Alaposan megnövekedett a feszültség egy esetleges kooperációról szóló tárgyalássorozat miatt a Thyssenkruppnál: a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall munkahelyek sorát félti a közeledéstől. Ráadásul nem ez az egyetlen, nagyobb változást is előidézni képes hír a Thyssenkrupp háza tájáról.

Hirdetés

A lehetséges közös nevezőről tárgyal a Thyssenkrupp és a Tata Steel, ennek köszönhetően alaposan felbolydultak az érdekvédelmi szervezetek Németországban. Bár a vállalatok között még 2016 júliusában kezdődött párbeszéd célja egyelőre nem teljesen tisztázott (a Guardian és a BBC egyesülésről, a Bloomberg joint venture indításáról ír), az biztos, a közeledés bármilyen formája nem csak munkahelyek tízezreire, de akár az európai acélgyártás egészére nézve is következményekkel járhat.

Egy esetleges megegyezés hiába biztosítaná nyolcezer brit munkahely fennmaradását, a folyamatban lévő tárgyalások miatt (ezekről korábban itt írtunk) most erőteljesen felemelték hangjukat a német szakszervezetek. Félelmeik szerint a brit acélipari állások fennmaradása nem lenne áldozatmentes, hiszen miatta német pozíciók szűnhetnének meg. Az IG Metall a közeledést nagy kockázatnak nevezte, ráadásul további folytatása esetén németországi üzemek bezárásának szükségét sem zárta ki.

A szakszervezet attól is tart, hogy a Tata Steel-lel közös vállalat létrehozása a Thyssenkrupp első lépése lehet a globális túlkínálattal küzdő acélipari kivonulás felé. Csakhogy az sem kecsegtet sok jóval, ha a vállalat nem hagyja el az iparágat, hiszen rendszerszintű korrekciókra mindenképp szükség lesz a jövőben. A cégvezetés a következő három évben 500 millió euróval vágná vissza a működési költségeket, az akcióterv többek között összesen 350 bochumi és duisburgi állás megszüntetését is tartalmazhatja.

A mostani feszültségek a tőzsdén is megmutatkoztak, a Thyssenkrupp értékpapírjainak árfolyama több mint másfél százalékkal csökkent. Ebben szerepe lehet annak is, hogy német lapértesülések szerint a tengerentúlon Donald Trump az acélimport felülvizsgálását helyezte kilátásba. Ha az amerikai elnök az acéliparban is protekcionista szabályalkotásba kezd, a Thyssenkruppon kívül a Salzgitter és a világelső ArcelorMittal is új helyzettel találhatja szembe magát. Heinz Jörg Fuhrmann, a Salzgitter első embere már ki is jelentette, újabb büntetővámok kiszabása esetén vállalata egyetlen tonna acélt sem fog az Egyesült Államokba szállítani.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink