Beszállítók Szűk keresztmetszet: a Panasonic kiiktatná akkumulátoraiból a kobaltot

Szűk keresztmetszet: a Panasonic kiiktatná akkumulátoraiból a kobaltot

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.07 06:00

Szűk keresztmetszet: a Panasonic kiiktatná akkumulátoraiból a kobaltot

Sok nagy autógyártó akkumulátorbeszállítója, a Panasonic célja, hogy olyan autóipari akkumulátorokat fejlesszen, melyek nem használnak kobaltot, így kiküszöbölhető a kulcsösszetevő árának növekedése miatti kockázat.

Hirdetés

Vezető akkumulátorgyártók már egy ideje azért küzdenek, hogy forradalmasítsák, és ezzel az autóiparban még használhatóbbá tegyék a lítium-ion akkumulátorokat. A Panasonic például csökkentené az ilyen telepek kobalttartalmát, ami teljesen érthető, hiszen a nyersanyag ára megtöbbszöröződött az elmúlt években. Ahogy az elektromos járművek egyre terjednek, alkalmanként még a kobalthiány sem kizárható.

– Már lényegesen csökkentettük kobaltfelhasználásunkat mondta el Kenji Tamura, a Panasonic autóipari akkumulátorokért felelős vezetője. – Az a célunk, hogy a közeljövőben elérjük a zéró felhasználást.

A Panasonic a Tesla tömegpiacra szánt Model 3 szedánjának kizárólagos akkumulátor beszállítója, az alkatrészeket a közösen alapított nevadai Gigafactoryban készíti. A Tesla korábban közölte, hogy a Model 3-ban használt energiatároló egység elérte a lehető legnagyobb energiasűrűséget, miközben jelentősen csökkentették kobalt-, és növelték nikkeltartalmát.

– Azon kívül, hogy csökkenti a ritka ásványok felhasználását akkumulátoraiban, a Panasonic próbál olyan szerződéseket kötni ügyfeleivel, amik lehetővé teszik a beszállítónak, hogy korlátozza az alapanyagok emelkedő árának kockázatát mondta el Yoshio Ito, a Panasonic autóipari üzletágának igazgatója.

Hozzátette, a Panasonic közeli munkakapcsolatban áll a Teslával és arra készül, hogy az akkumulátorcellák gyártását megerősítse, ezzel is lépést tartva az amerikai elektromos autógyártó új modellje termelésének felfuttatásával.

Kiemelt Partnereink