Beszállítók Sztrájkhullám fenyegeti a magyar autóipart?

Sztrájkhullám fenyegeti a magyar autóipart?

Szabó Fanni | 2019.02.01 12:18

Sztrájkhullám fenyegeti a magyar autóipart?

Valamit elindítottak a győri audis dolgozók? Hogyan kell jól reagálni a munkaadóknak a kiélezett helyzetben? A hatvani Boschnál, a Thyssenkrupp jászfényszarui üzemében és a miskolci SEG-nél is a figyelmeztető sztrájk kapujába léptek.

Hirdetés

Történelmet írt az Audi Hungária Független Szakszervezete, hiszen korábban nem volt példa ilyen mértékű összefogásra és egyhetes sztrájkra a versenyszférában. A sztrájk meghozta eredményét, hiszen sikerült elérniük, hogy 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos béremelést kapjanak a dolgozók. De vajon mi történik ezután? Elindul a sztrájkhullám? Mivel kell számolniuk a munkáltatóknak? Hogyan kell kommunikálni a dolgozókkal és az érdekképviselettel? Hogyan lehet enyhíteni a nemzetek közötti és a munkaviszony hosszából eredő bérfeszültséget? Ezekre a kérdésekre mind-mind választ kell találniuk.

Egy biztos: nem lesz könnyű dolguk. A termeléskiesés komoly károkat okozhat a vállalatoknak, éppen ezért időt és energiát nem sajnálva, felkészülten kell tárgyalóasztalhoz ülni.

Olvassa el blogunkat is, melyben arról írtunk, hogy milyen következményei lehetnek az Audi-sztrájknak!

Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szervezete a napokban több vállalatnál is figyelmeztető sztrájkot helyezett kilátásba.

A jászfényszarui Thyssenkruppnál hallani sem akarnak valós érdekvédelem megjelenéséről a munkáltató részéről – fogalmaz közleményében az ÉTMOSz. Kevés még ugyan a dolgozó, de már 30 százalékuk belépett a szakszervezetbe. Az érdekképviselet szerint körülményes a kapcsolatfelvétel a vállalattal és nehézkes a kommunikáció is.

A szakszervezet szerint a miskolci Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. vezetősége kijelentette: nincs több pénz a bérfejlesztésre, akkor sem, ha a belépőbér épphogy meghaladja a minimálbért.

– Nehéz menetre készülünk, a cég másfél éve vált ki a Bosch csoportból és az új kínai tulajdonos a tőzsdén jegyzett, így fokozottan profitorientált. Tagságunk elszánt és kitartó, hogy megfelelő életkörülményeket tudjunk biztosítani a kollégáknak – tudatta az ÉTMOSz.

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél tavaly sikeres volt a sztrájk. A szakszervezet szerint azonban most a vezetőség az autóipar közelgő válságára hivatkozva nem akarja teljesíteni követeléseiket. A bértárgyalások november óta zajlanak, de egyelőre nincs megállapodás.

A miskolci Boschnál azonban az Audi-megállapodással szinte egy időben sikerült megegyezniük. A fizikai dolgozók 10 százalékos alapbéremelést kapnak, a havi teljesítménybónusz is 10 százalékra változik, a cafetéria keretből (300 ezer forint) 100 ezer forintot beépítenek az alapbérbe és az órabéres dolgozóknál július 1-jétől bevezetik a havi bérezést.

A szellemi dolgozók alapbéremelése jóval kisebb: egységesen 3,5 %-os, de egyéni értékelés alapján a vezető további 1,5 %-ot is adhat. Az éves bónusz 5 százalékát beépítik az alapbérbe, így az eddigi 15 százalékról 10 százalékra módosul az éves bónusz mértéke. A cafetéria jutattás pedig szinte megegyezik a fizikai dolgozókéval.

A szakszervezet konstruktívnak és együttműködőnek ítélte meg a vállalatvezetés munkáját.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink