Beszállítók Svédországban épülhet meg a legnagyobb európai akkumulátorgyár

Svédországban épülhet meg a legnagyobb európai akkumulátorgyár

autopro.hu/Sz.K. | 2018.02.13 12:30

Svédországban épülhet meg a legnagyobb európai akkumulátorgyár

A Volkswagen tulajdonában álló Scania teherautógyártó tízmillió eurót, vagyis bő három milliárd forintot fektet az Észak-Svédországban fekvő, Európa legnagyobb, akkumulátorcellákat gyártó üzemének felépítését szolgáló beruházásba.

Hirdetés

A svéd Northvolt, melynek vezérigazgatója, Peter Carlsson a Teslánál dolgozott, olyan riválisokkal venné fel a versenyt, mint a dél-koreai LG Chem, mely jövőre Lengyelországban nyitja meg lítium-ion akkumulátorokat készítő gyárát.

A Northvolt, az európai autógyártókra alapozva indítaná meg akkumulátorgyártását, hiszen a BMW, a Daimler, a Volkswagen vagy épp a Volvo a következő években kívánják felfuttatni elektromos autó gyártásukat.

A Northvolt és a Scania bejelentése szerint a felek megállapodtak, hogy a nehézsúlyú teherautókra szabva fejlesztenek és hoznak majd piaci forgalomba akkumulátortechnológiákat. A Scania befektetése segít egy bemutató gyártósor és kutatóintézet létrehozásában az észak-svédországi Skellefteában fekvő üzemnek. A vállalatok ezen felül további egyeztetéseket folytatnak egyéb együttműködésről is.

Carlsson azt szeretné, hogy a gyár a Tesla-féle Gigafactory konkurense legyen.

A Scania vezérigazgatója, Henrik Henriksson reméli, hogy a partnerség keretein belül az első kamion a Northvolt akkumulátoraival akár már jövőre kigurulhat a gyárból. Az akkumulátorok tömeggyártása csak ezután kezdődne meg. – Ha sikeresek vagyunk ezen termékek kifejlesztésében, ez a partnerség fontos része lehet beszállítói láncunknak.

Tavaly a Northvolt partnerségi megállapodásokat kötött a svájci ABB mérnöki csoporttal, és a dán Vestas szélturbina gyártóval, de még mindig szükség van újabb beruházásokra az üzem felépítéséhez.

– Érintettek vagyunk több folyamatban is. Több időt vesznek igénybe, mint ahogy azt vártuk, mivel ezek meglehetősen nagy stratégiai döntések, mondta Carlsson.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink