Beszállítók Robottechnológia gyorsítja fel az autóülések összeszerelését

Robottechnológia gyorsítja fel az autóülések összeszerelését

autopro.hu/Sz.F. | 2018.12.14 06:10

Robottechnológia gyorsítja fel az autóülések összeszerelését

A multinacionális autóipari beszállító, a Lear Corporation optimalizálta a JIT (just-in-time) alapú összeszerelést azzal, hogy robottechnológiával látta el gyártósorát. A robotkar naponta kb. 8500 csavarozást végez el az autóülések gyártása során, miközben digitálisan felügyeli is a folyamatot, hogy megakadályozza a hibás ülések gyártósoron való továbbengedését. Így a termékek gyártási ideje csökken, a megbízhatóságuk pedig növekszik.

Hirdetés

A just-in-time összeszerelés egy jól bejáratott produkciós modell a beszállítói iparágon belül, melynek segítségével jelentős mértékben csökkenthetők a vásárlói oldal kiadásai. A Lear Corporation autóipari beszállító esetében ez a modell magas fokú rugalmasságot igényel, és korlátozott méretű gyártócsarnokukban egyre nehezebben tudtak megfelelni a fogyasztói kereslet mértékének.

A Lear Corporation-nek egy olyan kisméretű, mobil robotra volt szüksége, amely az alkalmazottak közvetlen közelében, biztonsági kerítés nélkül képes dolgozni, mivel az egyenkénti, lépésről lépésre történő összeszerelés egyetlen gyártósoron megy végbe. Az automatizációt pedig jelentősen megkönnyíti, ha a robot egyszerűen programozható, akár olyanok által is, akik nem rendelkeznek robottechnológiai tapasztalattal.

A Universal Robots a gyártósorra való bevezetése először is azt jelentette, hogy nem lesz szükség a gyártócsarnok bővítésére. A kompakt UR5 könnyedén dolgozik a jelenlegi térben, és még a hibák elhárításában is segítséget jelent.

A robotkar feladata, hogy egy csavarhúzó end-of-arm tooling-gal összecsavarozza az autóüléseket azok kereteivel, ami naponta kb. 8500 csavarozással jár. Mindegyik ülés egy jeladóval van ellátva, amely egyedi azonosító adatokat tartalmaz. Ahogy az ülés beérkezik a robot alá, az leolvassa a jeladót, majd megszorítja az ülés oldalain található csavarokat. Amennyiben egy csavar hiányzik, a robot kiemeli a terméket és elküld egy hibajelzést.

A UR5 intuitív felhasználói felületének köszönhetően bármelyik alkalmazott be tudja programozni a robotkart, úgy hogy alapműveleteket ad a képernyőn megjelenő scripthez, de akár úgy is, hogy egyszerűen megfogja a robotkart és végigvezeti a kívánt mozdulaton.

Az autóipar Magyarországon is jelentős része az iparnak: a belföldi GDP csaknem 10%-ért felel, és az ország exportjának több mint negyedét teszi ki. A hazai gyártók fő célja is az, hogy nagyobb volumenű gyártásra legyenek képesek, és mindezt kevesebb idő alatt.

A Universal Robots három különböző együttműködő robotkarja könnyedén integrálható a már meglévő autóipari és alvállalkozói iparágak gyártási környezeteibe. A Universal Robots robotkarjai ugyanúgy alkalmazhatók az automatizált gyártórendszerekben, mint bármelyik másik autógyártó vagy autóipari robot. Veszélyes környezetben is használhatóak, ahol a magas minőség és a pontosság üzleti szempontból kulcsfontosságú, beleértve a motoröntödéket, lézeres vágógépeket, fröccsöntő gépeket, valamint csomagoló és raklapozó rendszereket. Mindezek mellett a Universal Robots robotkarjait csavarhúzó, összeszerelő, címkéző, kezelő, és minőségellenőrző feladatokkal is meg lehet bízni.

Kiemelt Partnereink