Beszállítók Robbanásokkal előznék meg az elektromos autók áramütéseit

Robbanásokkal előznék meg az elektromos autók áramütéseit

autopro.hu/H.J. | 2019.10.08 11:03

Robbanásokkal előznék meg az elektromos autók áramütéseit

Az elektromos járművek egyik hátulütője, hogy a nagyfeszültségű alkatrészek miatt különösen veszélyessé válhat még a legkisebb ütközés is. A gyártók olyan rendszert fejlesztettek ki, amely kisebb robbanásokkal előzi meg az elektromos elemek áramütését.

Hirdetés

Az elektromos járművek esetében az ütközések során könnyen áramütés érheti mind a baleset elszenvedőit, mind a segítségükre sietőket. Több gyártó és beszállító is dolgozik már a járművek még biztonságosabbá tételén. A fejlesztők egy szokatlan módját választották a balesetek elkerülésének – apró robbanásokat generálnak.

Mikrochipet fejleszt a Bosch

A Bosch szerint a légzsák kioldására fejlesztett mikrochipek segíthetnek megelőzni az elektromos áramütéseket azzal, hogy a másodperc töredéke alatt kikapcsolják az áramköröket.

uploads/articles/320/31995/1_800w.jpg

Ütközés észlelésekor a félvezetők beindítanak egy olyan pirotechnikai rendszert, amely kisméretű, irányított robbanótölteteket használ az akkumulátorhoz csatlakoztatott kábelek teljes szakaszainak felrobbantására. Ezek a robbanások pedig szétválasztják az akkumulátort és az elektromos tápegységet.

Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor – amely akár 400-800 volt feszültségű is lehet – lekapcsolódik a rendszerről, és megakadályozza az áramütés vagy a tűz kockázatát.

A Tesla is robbant

A Tesla is bemutatott egy hasonló rendszert. A lítium-ion akkumulátorban található pirotechnikai biztonsági eszköz megszakítja az akkumulátor és a motor közötti elektromos kapcsolatot. Vészhelyzet esetén így a nagyfeszültségű akkumulátor biztonságosan megközelíthető és nem okoz sérülést – írja az Automotive News.

Nyitókép: twitter.com

Hirdetés

Kiemelt Partnereink