Beszállítók Pár éven belül berobbanhat a 3D nyomtatás a fémmegmunkálásba

Pár éven belül berobbanhat a 3D nyomtatás a fémmegmunkálásba

Beck András | 2019.11.12 14:00

Pár éven belül berobbanhat a 3D nyomtatás a fémmegmunkálásba

„A 3D nyomtatás költségei jelentősen csökkenhetnek a jövőben" – mondta Somodi Viktor, a PMT Szerszámgép Kft. ügyvezetője, aki a vállalkozást tanácsadóként még segítő Pekárik János alapítótól másfél éve vette át a cég vezetést. A PMT Szerszámgép Kft. egy megújulási folyamaton megy keresztül, első számú tevékenységünk a szerszámgép kereskedelem. Főleg élhajlítók, lemezollók és présgépek, valamint lézervágók értékesítése a fő tevékenységük. Partnereik alapvetően lemezalakítással foglalkoznak. A robottechnológiában is bővülési lehetőséget látnak. A cég a nemrégiben megrendezett Automotive Hungary kiállításon is megjelent.

Hirdetés

– Miért jöttek el a kiállításra?
– Elsősorban az ipar napjain szoktunk megjelenni, ide próbajelleggel érkeztünk, hiszen ennek a kiállításnak más a törzsközönsége, más üzleti köröket is el tudunk érni. Az egyik újdonság, ami miatt megjelentünk itt, az a Mitsubishi Electric-kel kötött szerződésünk. Tavaly óta mi vagyunk a japán márka hivatalos hazai forgalmazója a lézervágó gépek területén. Emellett két új területtel is ismerkedünk, az egyik a robotos élhajlítás, a másik pedig a 3D nyomtatás. Egyik legrégebbi kapcsolatunk, a török Ermaksan gépgyártó, amitől már legalább ötszáz gépet adtuk el Magyarországon most egy világszínvonalú 3D nyomtatót készített. Ebben a piaci szegmensben számos olyan lehetőség van, amiről nem szeretnénk lemaradni.

– A 3D nyomtatás a fémmegmunkálásban nem túl költséges technológia még?
– Ez egy olyan új terület, amellyel mi is még csak most ismerkedünk. Pár éven belül jelentős változások lehetnek a szektorban, így az árak is észrevehetően csökkenhetnek. Akkor azonban már ott akarunk lenni, amikor ez az egész berobban és tömegesen állnak át 3D nyomtatásra a hazai társaságok. Meglepő egyébként, hogy műszaki fejlesztésben a 3D technológiával a török vállalatok mennyire élen járnak, az Ermaksan már a Boeingnek is beszállító partnere.

– Hol tart most a 3D technológia és kik lehetnek a fő partnereik majd ezen a területen?
– A nagy gyártók már elkezdték alkalmazni ezt a technológiát, a legtöbb piaci szereplő arra számít, hogy rendkívül gyors lesz az átmenet. Nagyon sok technológiai eljárást kiválthat majd a 3D megoldás. Nyilván a lemezalakításban nem várható drámai változás, de a 3D-re új szegmensként tekintünk. Ugyanide tartozik a robottechnológia is, amely számunkra nagy kihívás. A vevői megrendeléstől kezdve a gépekkel mi intézzük az importálás, a vámkezelés, a kiszállítás, a bemozgatás és a gép beüzemelési teendőit egészen a betanításig. Ezekkel és a garanciaidő alatti teendők során kialakul egy aktív partnerkapcsolat a vevővel.

– Milyen méretű cégek a főbb vevőik?
– Egészen kis vállalkozásoktól kezdve a nagy multinacionális társaságokig számos cégnek adtunk már el gépeket. Nehéz lenne besorolni, hogy mely szegmens a kiemelkedő partnerünk. Fémszerkezetgyártók, gépgyártók, épületgépészettel foglalkozó cégek ugyanúgy az ügyfeleink közé tartoznak.

– A gazdaságban sokan tartanak az általános növekedés lassulásától. Ez mennyire érintheti a partnereiket?
– Valamennyire nyilvánvalóan fogja, de nem vagyunk olyan mértékben kiszolgáltatva a német autóiparnak, hogy közvetlenül drámai hatások érjenek minket. Egyébként a lassulás egy általános megfogalmazás. Nem mindenkit, nem minden szektort érint egyformán, lesznek területek – ha egyáltalán lesz lassulás – akiket ez nem fog érinteni. Ezek elsősorban a jövő technológiái lesznek, mert ott egyéb körülmények jelentik a kényszert a fejlesztésekre (például: munkaerőhiány, a fennmaradás érdekében termelékenységet kell növelni, új iparágak).

– Az autóipari cégek mennyire játszanak komoly szerepet az ügyfélkörükben?
– Azért is vagyunk itt mert pont ebben a szegmensben szeretnénk növekedni. Azt, hogy most pontosan hány ügyfelünk szállít be az autóiparban nehéz lenne pontosan megmondani, hiszen a legtöbben a területek közt diverzifikáltan adják el a termékeiket.

– A bevételeik meghatározó részét adó lemeztechnológiában milyen trendek figyelhetők meg?
– Itt a robotos megoldásokkal lehet felkészülni a jövőre. A hagyományos értelemben vett gépértékesítés csökkenésére lehet számítani. A szervizszolgáltatásokkal és karbantartásokkal, illetve plusz kiegészítő megoldásokkal lehet elérni azt, hogy ne érezzük a gépvásárlások csökkenését. Az eladások mérséklődését részben a pályázati időszak vége magyarázza, ezt a forrást vélhetően más hitelezési megoldások válthatják majd ki, ami az iparágban is egyfajta átalakulást hozhat magával. Nekünk az volt az egyik erősségünk, hogy széles portfólióval rendelkezünk, így az alapgépektől kezdve a középkategóriás, például török gépek mellett a csúcskategóriába tartozó nyugat-európai és japán lemezmegmunkáló gépeket is forgalmazzuk. Így a vevőink a változó piaci körülmények között is tudnak választani az általunk forgalmazott gépekből.

– A következő néhány évben mivel lenne elégedett, ha hova fejlődne a cég?
– Ezt egyelőre nem is értékesítési volumenben lehetne megfogalmazni, hanem abban, hogy azon az úton, azon a fejlődési pályán, amelyen elindult a vállalat, a terveknek megfelelően tudjunk haladni. Következetesen akarjuk végrehajtani a stratégiánkat, amelyben a szakmai szint emelkedése kiemelten hangsúlyos, igazi high-tech céggé akarunk válni.

– Csak Magyarországon forgalmaznak gépeket vagy határon átnyúló üzleteik is vannak?
– Alapvetően Magyarország a működési területünk, de előfordult már, hogy például Nagyváradon kötöttünk komolyabb üzletet. A lemezmegmunkáló gépeknél kétfajta irány van a forgalmazásban. A globális nagyvállalatok vagy helyi képviseleteket hoznak létre, amelyek nehezen tudnak országhatáron átnyúló üzleteket kötni vagy hozzánk hasonló cégek látják el több márka képviseletét. Utóbbi esetben kicsit nagyobb a mozgástér.

– A robottechnika milyen kihívásokat jelent az élhajlításban?
– Itt nem olyan egyszerű a helyzet, mint egy esztergagépnél, ahol az alapanyagot behelyezik a tokmányba, majd, ha kész, kiveszik a készterméket. A lemezmegmunkálásnál az alapanyagot megfelelő, pontosan meghatározott pozícióban kell behelyezni a munkatérbe, azt stabilan kell tartani, többnyire meg is kell forgatni többször, illetve követni kell a lemezt a hajlítás folyamán minden hajlítási műveletnél. Ezt az összetett folyamatot le kell programozni és egy robottal megfelelő színvonalon megvalósítani. És ez csak az alkatrész kezelés. Ahhoz, hogy teljesen automatizálható legyen, a robottal (vagy másikkal) meg kell oldani a szerszámcserét is, mivel a hajlítógépben alapesetben csak egyféle művelethez alkalmas szerszám van befogva (nem úgy, mint az esztergánál, vagy marógépnél, ahol egész szerszám arzenál áll rendelkezésre a gépen belül). Úgy gondoljuk, hogy elsősorban árban középkategóriás, de minőségben magasabb, azaz jó ár-érték arányú automatizált gépek forgalmazásában vannak számottevő piaci lehetőségeink. Az a célunk, hogy ilyen robot-technológiával működő lemezmegmunkáló gépeket már jövő tavasszal, az Ipar Napjai kiállításon ki tudjunk állítani.

Kiemelt Partnereink