Beszállítók Papp Zoltán: Oldalüvegből 12,9 milliót, hátsóüvegből 4,3 milliót készítettünk

Papp Zoltán: Oldalüvegből 12,9 milliót, hátsóüvegből 4,3 milliót készítettünk

MTI | 2018.04.24 12:32

Papp Zoltán: Oldalüvegből 12,9 milliót, hátsóüvegből 4,3 milliót készítettünk

Nagyon sok a megrendelés, magasak a minőségi követelmények, nő a fluktuáció – mindezek együtt azt eredményezik, hogy feszített tempóban kell dolgozni a tatabányai autóüveggyárban. Papp Zoltánnal, az AGC Glass Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Hirdetés

– A rekordok évének is nevezhetem a tavalyit – mondja Papp Zoltán. – Oldalüvegből 12,9 milliót, hátsóüvegből 4,3 milliót készítettünk. Az AVO részlegünkben, ahol az elkészült üvegekre különböző alkatrészeket forrasztanak, ragasztanak, több mint 6 millió üveget szereltek össze a kollégák. Ezzel hoztuk a tervet, kiváló maradt a minőség, a hatékonyság sem romlott. Ugyanakkor az AVO-nál hosszú távon részleges automatizálásban gondolkodunk.

Már hosszú ideje széles a megrendelők köre, az is maradt. Gyakorlatilag Európában az összes márkának gyártanak. Hosszú távra biztonságot jelent a Mercedes-Daimlerrel kötött szerződés.

– Több olyan dolog is volt, illetve van a megrendeléseken kívül, ami miatt óriási a terhelés – folytatja az ügyvezető igazgató. – Például az AGC gyárat épít Marokkóban. Jönnek onnan tanulni hozzánk, tőlünk pedig több mint 20 rutinos, tapasztalt kolléga utazik oda betanítani. Bonyolult a pótlásuk, azért is, mert növekszik a fluktuáció, csábítják a jó szakembereket. Sokan külföldön próbálnak szerencsét, mások a környező cégeknél. Természetesen emeltünk a béreken, összességében 10 százalék körüli ennek a mértéke, egy differenciált program részeként. Most 1050 a dolgozóink száma, ezt szeretnénk stabilizálni.

– Összeurópai profitjavító és költségmegtakarító program indult a cégcsoporton belül – mondja Papp Zoltán. – Ennek külön igazgatója van Belgiumban, Brüsszelben. Ezzel együtt tovább folytatódik a szakmai oktatás, újabb készségfejlesztő és -javító, összekovácsoló tréningeket szervezünk, minden szinten, tehát a menedzsmenttől az operátorig. Egyre több feladat hárul a HR osztályra, hiszen mindezt össze kell hangolni a termeléssel, ahol a határidők szigorú betartása alapkövetelmény. A társadalmi felelősségvállalásban a tervek szerint továbbra is példamutató marad a Tatabánya-Környe Ipari Park egyik legnagyobb munkáltatója, az AGC Glass Hungary Kft. Az állandó és az egyedi támogatásokról a vezetés öt tagja dönt, gondos mérlegelés után. Az egészségügytől az oktatáson át a városi rendezvényekig széles a skála.

Biztonság és a majdnem baleset

– Rendkívül fontos a vállalatcsoporton belül a biztonság, ebben élenjárónak számít a tatabányai gyár – hangsúlyozza Papp Zoltán. – Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk már csaknem 10 éve nem történt munkanap-kieséssel járó baleset. Nagyon sok dologra odafigyelünk ennek érdekében, például most aktuális az AVO részlegen a gyalogos- és targoncaforgalom szétválasztása, valamint a zajszintcsökkentés. Gyűjtjük, kérjük, várjuk a beszámolókat a „majdnem balesetekről”. Ezeket elemezzük, levonjuk a tanulságokat, amelyeket megosztunk a dolgozókkal. Így nagyobb eséllyel előzzük meg a valódi baleseteket.

Csarnokbővítés, új cella

Fontos, hogy a legyártott üvegeket összeszerelés előtt olyan helyen tárolják, hogy gyorsan hozzáférhessenek. Most környékbeli logisztikai cégeknél oldják meg a tárolást, ez költséges, ráadásul télen a szállítás során ki is hűl az üveg, ami szintén hátráltatja a hatékonyságot. Csarnokbővítésbe kezdtek, 2800 négyzetméterrel növelik meg a raktárteret, így felgyorsulnak a folyamatok. Az oldalüveggyártásban a további kapacitásbővítés érdekében az eddigi üvegelőkészítő nyolc cella mellé telepítenek egy kilencediket, ez több mint 500 millió forintos beruházás. A technológiai és termékfejlesztés projekt lezárult ugyan, de kisebb feladatok mindig adódnak. Az innovációban, az ötletadásban továbbra is számítanak a dolgozókra. A legjobb megoldásokat jutalmazzák, illetve alkalmazzák az európai gyárakban.

Kiemelt Partnereink