Beszállítók Nyolcadik napja sztrájkolnak a Hankook-nál

Nyolcadik napja sztrájkolnak a Hankook-nál

Szabó Fanni | 2019.03.20 12:29

Nyolcadik napja sztrájkolnak a Hankook-nál

Elfogadhatatlannak tartja a szakszervezet a vállalat egyoldalú béremelését, a dolgozók sem fáradnak, hiszen nyolcadik napja nem vették fel a munkát a rácalmási gumigyárban. Megállapodás továbbra sincs.

Hirdetés

Az Audi-bérköveteléshez hasonlóan a rácalmási Hankook-nál is egységes 18 százalékos béremelést követelnek. Míg a győri négykarikás gyárban, folyamatos tárgyalásokat követően hat nap alatt sikerült megállapodni, addig a Hankook-nál ennek szikrája sincs. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a munkáltató egyoldalú béremelést hajtott végre úgy, hogy nem egyeztettek velük.

A dolgozók a vállalat közlése szerint átlagosan 13,6 százalékos béremelést kaptak. Székely Tamás, a szakszervezet elnöke szerint azonban ez így nem fedi teljesen a valóságot, ugyanis a többségnek 10 százalékkal nőtt a fizetése, míg az újabb dolgozók 22 százalékos emelést kaptak. Ezt a pénzt már kifizette a munkáltató.

A gyárban mintegy 3100-an dolgoznak és körülbelül 75 százalékuk vesz részt a sztrájkban, mely már a nyolcadik napja tart, de úgy tűnik eredménytelenül. Megállapodás továbbra sincs. A termelés pedig – a szakszervezet szerint jelentősen visszaesett.

– A munkáltató nem a termelés biztosítására és a dolgozók munkavégzéséhez szükséges körülményekre fordítja a figyelmet, hanem gyakorlatilag a "kivéreztetésre" játszik. A kollégák elszántak, a vállalattal azonban a sztrájk kezdete óta nem volt érdemi egyeztetés a bérkövetelésről, még ellenjavaslatot sem kaptunk és egyelőre hajlandóságot sem látok a részükről arra, hogy leüljünk tárgyalni – mondta el az Autoprónak Székely Tamás.

A vállalat korábban egy közleményt adott ki, melyben azt írták: a vállalat vezetése elkötelezett a magyarországi termelés fenntartása és a munkahelyek megtartása mellett, mindezek figyelembevételével jelentette be korábban a cég a 2019-es, átlagosan 13,6 százalékos béremelést.

Múlt héten azt közölték, hogy jelentősen a sztrájkhelyzetre kalkulált termelési terv fölött van a rácalmási gyár termelése.

A szakszervezet határozatlan időre hirdette a sztrájkot, amennyiben megállapodnak véget ér a munkabeszüntetés.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink