Beszállítók Németh István: az Automotive Hungary a szakma ünnepe

Németh István: az Automotive Hungary a szakma ünnepe

autopro.hu | 2014.11.05 10:35

Németh István: az Automotive Hungary a szakma ünnepe

A legnagyobb hazai járműipari beszállítói szakkiállítás megnyitása alkalmából a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Egyesületének főtitkárával beszélgettünk.

Hirdetés

– Mit várnak az idei rendezvénytől?
– Az Automotive Hungary azért fontos számunkra, mert az iparág szereplői koncetráltan vannak jelen, ami igen hatékony kapcsolatfelvételre ad lehetőséget. Ez tulajdonképpen a szakma ünnepe. A MAJOSZ-nak jelenleg 310 tagvállalata van, kétharmaduk gyártótevékenységet folytat, a többi cég a szolgáltatói szektort képviseli. Szervezetünk célja a kormányzati szándékkal összhangban a hazai gépjárműalkatrész-, és részegység-gyártás szakterületen működő vállalkozások szakmai, gazdasági és társadalmi érdekképviselete.

Németh István, a MAJOSZ főtitkára

– Egy ilyen szakmai ünnepen könnyebb tagokat is toborozni?
– Önkéntes alapon szerveződő civil szervezet vagyunk – úgy gondolom, természtes, hogy egy-egy ilyen esemény után megnő az érdeklődés a velünk való együtműködés iránt.

– Mire koncentrálnak a kiállításon?
– Egyrészt a standunkon a tagvállalatoknak nyújtunk anyagi szempontból kedvező bemutatkozási lehetőséget: ezúttal tizenhárom tagvállalatunk állít ki. A másik fontos szerepvállalásunk a MAJOSZ Beszállítói Nap megrendezése. Ez kifejezetten a kapcsolatok bővítését célzó rendezvény, itt beszerzők és beszállítók ülhetnek le tárgyalni egymással, előzetes igényfelmérés és egyeztetés alapján.

– Kikkel találkozhatunk kiállítóként a MAJOSZ standjánál?
– Épp annyira színes a társaság, mint a tagvállalataink: gyártók és szolgáltatók az autóipari szektor különböző területeiről. A felajánlásunk kedvező lehetőség azoknak, akik még nem akarnak önálló standdal megjelenni, de ki szeretnék próbálni a részvételt – később talán önállóan is eljönnek az Automotive Hungary kiállításra. A MAJOSZ egész működését ugyanez az elv jellemzi: a tagoknak segítséget nyújtuk a fejlődéshez és az önálló növekedési pályára álláshoz.

– Hogyan értékeli a tavalyi szakkiállításhoz kapcsolódó Beszállítói Napot?
– 2013-ban 16 cég képviseletében 31 beszerzőt ültettünk tárgyalóasztalhoz. Körülbelül 140 potenciális beszállító céggel csaknem 400 tárgyalást bonyolítottak le; Volkswagen regionális beszerzési irodája és a Suzuki volt jelen az OEM-ektől. Ők idén ismét eljönnek, nagy örömünkre a PSA szintén itt lesz.

– Miként látja jelenleg a hazai autóiparban a beszállítók helyzetét?
– A tendenciák jók, az autóipar az átlagosnál dinamikusabban fejlődik, tulajdonképpen a hátán vitte a magyar gazdaságot az elmúlt időszakban. Nyilván ebben vezető szerepe van a nagy, külföldi tulajdonú cégeknek, de a hazai kkv-k fejlődése is elindult. Egyértelműen pozitív jeleket látok.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink