Beszállítók Nem kéne annyira diszruptívnak lenni, üzeni a Bosch vezére

Nem kéne annyira diszruptívnak lenni, üzeni a Bosch vezére

autopro.hu/K.Á. | 2019.12.13 06:05

Nem kéne annyira diszruptívnak lenni, üzeni a Bosch vezére

A Bosch csoport elnöke szerint az Európai Bizottság által kidolgozott, Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz köthető zöld megállapodás (Green Deal) a német autóiparra nézve végzetes.

Hirdetés
Súlyos aggodalmait fejezte ki az Európai Unió készülő környezetvédelmi politikájával kapcsolatban Volkmar Denner, a Bosch csoport igazgatótanácsi elnöke. Szerinte ha 2030-ra a mostani szint felére, 2050-re pedig nullára kellene csökkennie az uniós károsanyag-kibocsátásnak, az a belső égésű motorok végét fogja jelenteni, így az ehhez a technológiához kötődő vállalatok is tönkremennének.
A Stuttgarter Zeitunngnak adott interjújában azt mondta, struktúraváltásra képesek, de a struktúra széttörésére nem. "Ha dogmatikus módon térdre kényszerítenek minket, az ipar ezt a váltást nem fogja bírni lekövetni" - fogalmazott. A Bosch elnöke azt is megemlítette, hogy a klímasemleges gazdasági modellre való átállás folyamatában segíteni, pénzzel kompenzálni kell azokat a területeket, amelyek biztosan vesztesei lennének ennek.
A Német Iparszövetség is aggódik, szerintük is túlzás az Ursula von der Leyen-féle tervezet, amely véleményük szerint bizonytalanságot, a hosszú távú befektetések visszaesését eredményezi.
A december 1-jével összeállt új Európai Bizottság egyik fő célkitűzése a Green Deal tető alá hozása, amely a klímasemlegesség elérését tűzte ki célul 2050-re. A tervezet szektorális szinten szabna károsanyag-kibocsátási szinteket, határértékeket. Felgyorsítaná a szénalapú energiatermelés leépítését, támogatná az alternatív energiatermelést, adókedvezmények szűnnének meg a légi- és hajózási szektorban. A széndioxid-lábnyom járművekre vetített számítása is megváltozna.
A vállalatvezető már az idei frankfurti autószalonon is hangot adott a környezetvédelmi lobbi érveivel kapcsolatos kritikájának. „Csak azért, mert valami környezetvédelmi szempontból kívánatos, még ne legyen sem gazdasági sem társadalmi szempontból hátrányos” – fogalmazott Volkmar Denner. Meg kell találni az egyensúlyt az ökológiai, gazdasági és társadalmi érdekek háromszögében – tette hozzá.
Nyitókép: Volkmar Denner a frankfurti IAA autószalonon
Hirdetés

Kiemelt Partnereink