Nagyvárosi mobilitás: az okosvárosok határozzák meg a Bosch jövőjét

Szerző: autopro.hu/Sz.K. | 2017.07.12. 06:32

A Bosch az agglomerációk mobilitási szolgáltatójává válik. A vállalat a jövőben egyre szélesebb körben fejleszt és kínál mobilitási szolgáltatásokat az okosvárosok számára, mivel a nagyvárosi környezet okosmobilitási koncepciói iránti igény világszerte rohamosan nő. Egyre többen térnek vissza a városokba, vagy kívánnak ott élni a jövőben, ezért várhatóan egyre szaporodnak majd a problémák is.

A korlátozott nagyságú területen megjelenő egyre több és több ember intenzívebb forgalmat és környezetszennyezést, kevesebb zöldet, nagyobb zajt és a forgalomban eltöltött jóval több időt is jelent.

„Műszaki megoldásaival a Bosch nagyban elősegítheti a megavárosok és a nagyvárosi agglomerációk életminőségének javítását. Ennek legfőbb eszköze pedig a károsanyag-kibocsátás-, a stressz- és a balesetmentes mobilitás” – emeli ki Dr. Rolf Bulander, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja, egyben a vállalat mobilitási megoldások üzleti területének elnöke.

A technológiák és szolgáltatások beszállítója számára az okosvárosok üzleti értelemben is jelentős növekedési lehetőségeket kínálnak, a Bosch az elmúlt két év során máris megduplázta árbevételét ebben a szektorban.

Ma: forgalmi torlódások és szennyezett levegő
Parkolóhelykereséssel töltött rengeteg idő, alacsony hatékonyságú kiszállítás az utolsó kilométereken, magángépjárművekkel zsúfolt utak – mindezek már nagyvárosok sokaságának közös mobilitási problémái. A jövőben egyetlen okosváros sem működhet a forgalomszervezés okos megoldásai és a mobilitás új modelljei nélkül.

Holnap: károsanyag-, stressz- és balesetmentes mobilitás 
„A károsanyag-, stressz- és balesetmentes városi környezet megteremtését támogató erőfeszítéseink három fő műszaki fejlesztés köré szerveződnek: automatizálás, elektromossá alakítás és hálózatba kapcsoltság” – fejti ki Dr. Bulander.

A Bosch fő törekvése, hogy stresszmentesen közlekedhessünk A-ból B-be. Annak érdekében, hogy mindez a nyüzsgő metropoliszokban is sikerrel valósulhasson meg, a tömegközlekedés, a gépjárművek, az önvezető közös használatú és szállítójárművek üzemét, valamint bármilyen más közlekedési módot – röviden az egész közlekedést – egyaránt az egymás közti zavartalan hálózatba kapcsoltságnak kell meghatároznia.

A nagyvárosi közlekedés mind szélesebb körű automatizálása egyben nagyobb biztonságot és kevesebb balesetet is jelent. A Bosch a Motorcycle Stability Control (MSC) formájában már most is kínál motorkerékpárok számára készült, speciális elektronikus menetstabilizáló rendszert (ESP). Az elektromos motorkerékpárok blokkolásgátló berendezése (ABS) szintén fontos, akár életmentő technika. A Bosch megoldásainak egyike a motorosok „digitális védőpajzsa”, de vészhelyzetben a kimondottan motorkerékpárok számára kifejlesztett vészhívási funkció (eCall) is életmentő lehet.

Az elektromos mobilitás és a belső égésű motorok a jobb levegőminőség szolgálatában
A levegő minősége az okosvárosokban is meghatározó tényező, a Bosch célja ezért a károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedés megvalósítása. „A jövő nagyvárosaiban az elektromos mobilitás és a belső égésű motorok egyaránt a megoldás részét képezik” – véli Dr. Bulander. A vállalat ennek megfelelően jelentős beruházásokat eszközöl mindegyik hajtásrendszer fejlesztésébe, hogy azok megfeleljenek a jövő kihívásainak. A Bosch már ma is kutatás-fejlesztési költségvetésének felét fordítja környezetvédelmére és a természeti erőforrások megőrzésére.

Teljes körű kínálat az okosvárosok számára
A Bosch már jelenleg is 14 iránymutató, az okosvárosokhoz kapcsolódó projektet folytat világszerte, ebből hét a nagyvárosi mobilitási megoldásokról szól, amelyek a hálózatba kapcsolt parkolás és flottamenedzsment mellett az elektromos mobilitás és a multimodális közlekedés területeire is kiterjednek.

A piacénál háromszor gyorsabb növekedés
Nagyvárosi mobilitási szolgáltatóvá fejlődése során a Bosch egyaránt profitál a világ vezető autóipari beszállítójaként szerzett műszaki tapasztalataiból, illetve gazdasági erejéből. „Növekedésünk meghaladja a teljes piacét, s autóipari rendszerbeszállítóként továbbra is az autóipar erős és mindenekelőtt innovatív partnere kívánunk maradni. Emellett minden közúti közlekedő szolgáltatójává szeretnénk fejlődni” – hangsúlyozza Dr. Bulander. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Bosch az idei évben tovább kívánja fokozni kutatás-fejlesztési erőfeszítéseit a mobilitási megoldások üzleti területén.