Beszállítók Megvan az Oroszország elleni szankciók első szlovák áldozata

Megvan az Oroszország elleni szankciók első szlovák áldozata

MTI | 2014.07.31 15:10

Megvan az Oroszország elleni szankciók első szlovák áldozata

Csődöt jelentett a szlovák ABC Klima vállalat 8,5 millió eurós oroszországi szerződése meghiúsulása miatt - írja a Hospodarske noviny szlovák napilap.

Hirdetés

A cégbezárás több mint 100 munkahely elvesztésével jár.

A klímaberendezések szállítására szakosodott szlovák vállalat oroszországi egészségügyi intézményekben telepített volna légkondicionáló berendezéseket uniós finanszírozással. A szankciók miatt azonban a pénzforrás elapadt, a szlovák vállalat pedig csődbe ment.

A szankciók valószínűleg további, elsősorban gépipari vállalatokat is hátrányosan érintenek majd Szlovákiában. Néhányat közvetlenül, többségüket pedig, mint német hadiipari vállalatok beszállítóit, közvetve.

Peter Mihok, a szlovák kereskedelmi- és iparkamara elnöke a Pravda lapnak adott nyilatkozata szerint a szankciók közvetett hatása jelenti a legnagyobb veszélyt a szlovák iparvállalatok számára, hiszen nem csak német, de francia és olasz vállalatoknak is szállítanak alkatrészeket, amelyek most automatikusan fel fogják mondani megrendeléseiket. Az, hogy a szankciók pontosan hány szlovákiai munkahelyet sodornak veszélybe, "csak néhány hónapon belül fog kiderülni" - mondta Peter Mihok.

Médiajelentések szerint a szankciók nagy bizonytalanságot keltettek a szlovák vállalatok körében, jórészt a feltételezhető orosz ellenlépések miatt. A szlovák exportnak mintegy négy százalékát teszi ki a közvetlen oroszországi kivitel, ami 2013-ban 2,5 milliárd eurót tett ki, felerészt gépjármű export formájában.

A szlovákiai Kia üzem például termelésének egy ötödét szállítja Oroszországba.

Kiemelt Partnereink