Beszállítók Megérkezett a régiónkra szabott MES rendszer

Megérkezett a régiónkra szabott MES rendszer

autopro.hu | 2019.10.16 09:00

Megérkezett a régiónkra szabott MES rendszer

Az S&T Consulting Hungary 2017-ben indította útjára Magyarországon a cseh fejlesztésű MES Pharis gyártástámogatási rendszert (Manufacturing Execution System). Az azóta eltelt idő bebizonyította, hogy az S&T a magyar igényekhez kiválóan illeszkedő szoftver megoldást választott. Csehország Közép-Kelet Európa legerősebb iparával rendelkezik, és a MES Pharis méltán piacvezető ebben a fejlett iparban. Mára már Magyarországon is bizonyított a rendszer.

Hirdetés

ES Pharis – kulcs az OEE növeléshez

A MES Pharis kétirányú, szabványos kommunikációt biztosít az ERP rendszerek, valamint a gépek, szerelősorok és egyéb berendezések között (lehetőséged ad a támogatott kommunikációs módszerekre a berendezés típusa szerint). Folyamatosan felügyeli és valós időben ellenőrzi a gyártási folyamatot, adatokat gyűjt a gyártóberendezésektől (pl. fröccsöntő és CNC gépek, szerelősorok stb.) és hosszú távon tárolja is ezeket az adatokat, ennek köszönhetően képes gyártási folyamat tervezésére, ütemezésére, optimalizálására, ellenőrzésére egészen a munka megrendelésétől a termék kibocsátásáig. Emellett a karbantartás ellenőrzésére is képes. Tartalmaz logisztika és Kanban modult is.

A MES Pharis egy olyan moduláris rendszer, ahol a felhasználók saját céljaiknak és szükségleteiknek megfelelő önálló modulokat választhatnak ki. Egészen a legegyszerűbb adatgyűjtéshez használt beállításoktól, valamint az ellenőrző programok központi fel/letöltésétől, egészen a teljes, minden egyes gyártási folyamatot lefedő konfigurációig. Fő feladata az OEE, a gyártás hatékonyságának növelése, a gyártás digitalizálása.
A MES Pharis közvetlenül a gyártással foglalkozó cégek számára készült. A felhasználók nagy többsége az autóiparban tevékenykedik, de megtalálhatók közöttük a között a műanyag és gumigyártás, fémmegmunkálás, az összeállítás kezelés, hadiipar területével foglalkozó cégek is.

Ismerje meg a MES Pharis fő funkcióit!

Adatgyűjtés

A MES rendszer a nagy cégeknek nélkülözhetetlen hidat jelent az ERP rendszer és a gépek között, annak köszönhetően, hogy adatokat gyűjt mind az ERP rendszerekből, mind a gépekből egyaránt.
A gépek közötti kommunikáció az alábbi területeken a leggyakoribb
• Technológiai paraméterek/termelési adatok gyűjtése
• Ciklusok gyűjtése
• Gép állapotok gyűjtése
• Változási előírások letöltése
• A vezérlő állomásokon és a perifériákon mért értékek letöltése

A technológiai paraméterek felhasználási lehetőségei a MES Pharis-ban

• Karbantartás történeti adatok / technológiai értékek történetisége
• Trendvonalak
• Vizualizáció
• Termelési terminálok támogatása, összekapcsolása a gyártási folyamat ellenőrzésével
• A gyártási folyamat és az ellenőrzési terv betartásának ellenőrzése

Folyamatban lévő munkák nyomon követése

Ez a modul online áttekintést nyújt a folyamatban lévő munkákról, valamint a teljesítés aktuális állapotáról. Megjeleníti a bejelentkezett operátorok listáját. Elősegíti a tervezést. Lehetőséget ad a befejezési időpont megbecsülésére, illetve a következő gyártási folyamatokhoz szükséges előkészületi munkák létrehozására.

Gyártási folyamat ellenőrzése

A modul a kulcsterületei között szerepel a termelési egységek kihasználtsága, az operátorok számára készült gyártási folyamat menedzsment tréning, a környezetkímélő gyártási folyamat, illetve elektronikus gyártási dokumentáció, a közvetlenül a géptől származó munkautasítások, valamint az információs tábla és disztribúciós lista.

Teljesítménymutatók, jelentések

Ennek a modulnak a segítségével kiváló teljesítménymutatók, illetve jelentések készíthetők el. Többek között a teljes eszközhatékonyság (OEE), a gépi ciklusok értékelése, a megrendelések családfája (BGE), a folyamatban lévő munkák nyomon követése, valamint az alkalmazottak ellenőrzése, azaz a teljesítmény, a minőség és a leállások vizsgálata területén.

Termelés vizualizáció

A termelés vizualizáció segítségével az általánosan használt információk megjeleníthetők a MES PHARIS vizualizációs kijelzőin. Például:
• a folyamatban levő munkák- vevői megrendelések, gyártási folyamatok, terv, gyártott egységek száma, termelési késedelem
• gyártási folyamat befejezésének időpontja- értesítés a következő gyártási folyamat előkészítésének szükségletéről
• a hívás megjelenítése
• információ a használatban levő gépekről
• a munkafolyamatra regisztrált operátorok
• átfogó leírás a gépek technológiai paramétereiről - ciklus, hőmérséklet, nyomás
• információs tábla,
• a KPI-k (Key Performance Indicator- Fő teljesítménymutatók)

Karbantartás-felügyelet

A karbantartás felügyelet nagy előnye, hogy biztosítja a felhasználót arról, hogy a karbantartás megfelel a szabványoknak, átfogó képet nyújt a karbantartási folyamatokról, kapcsolatban áll a géppel, így folyamatosan gyűjti a ciklusok számát, működési órák számát, aminek köszönhetően fölöslegessé válik a manuális adatrögzítés. Valamint meghatározott feltételek teljesülése esetén automatikus karbantartást igényel. Legtöbbször a következő területeken használják:

• A termelői berendezések, munkaállomások, elektronikus naplójának menedzselése
• Karbantartás tervezése, kalibrálása, beállítása
• Ellenőrzési terv integrálásának lehetősége
• Az egyedi gép, illetve munkaállomás karbantartási igényének automatikus rögzítése
• Karbantartási folyamat monitorozása
• A tervezett karbantartások automatikus monitorozása, és automatikus értesítés küldése az operátornak
• Karbantartás értékelések, jelentések

Gyártástervezés és -ütemezés

Ennek a funkciónak köszönhetően lehetőség van a JIT (Just In Time) érvényesítésére a teljes gyártási folyamat során, a munkafolyamatok tervezésére a félkész és kész termékek alapján, a limitált erőforrásokon alapuló kapacitás tervezésére, a változó bemenetek szerinti szimulációk biztosítására, valamint a kritikus pontokat érintő értesítésekre, valamint az ERP rendszerekkel történő kommunikációra.

Eszközmenedzsment

Az eszközmenedzsment modul egy átfogó táblázatot nyújt a nyilvántartott szerszámokról. Ez a modul kommunikál a gépekkel és automatikusan rögzíti az eszköz ciklusainak számát. Az eszközök azonosítását általában RFID chipek használatával oldják meg.

Riasztás és eszkalációs rendszer, minőségmenedzsment

A MES Pharis az ellenőrzési terv meghatározásával lehetőséget ad a termékleírások bővítésére. Képes kapcsolódni az irányító állomásokhoz, mérlegekhez, illetve műszerekhez, így a mért értékek automatikusan letölthetők. A validálást a rendszer automatikusan elvégzi. Integrált irányítási rendszerként működik, azaz az irányító és mérő állomásokon mért adatok automatikusan elküldhetők a MES Pharis-ból a statisztikai adatfeldolgozó központokba. Teljes mértékben elektronikus formában oldja meg a dokumentációt, így a dokumentumokhoz könnyen hozzá lehet férni még a gyártó terminálról is. A gyártási folyamat során fellépő hibás működésről vagy a beállított értékektől való eltérésről riasztásokat küld, melyek alapján a későbbiekben kivédhető a hibák ismételt megjelenése, eszkalációja.

Gyártáslogisztika, kanban

Ennek a modulnak a kulcsterületei a kanbant, a csomagolási egységek, szállítólevelek kezelését, a termelési logisztika támogatását, valamint az egyedi alkatrész azonosítását és nyomon követését foglalja magába.

Kiemelt Partnereink