HR Ablak Megállapodtak a hatvani Boschnál, zenére dolgozhatnak ezentúl

Megállapodtak a hatvani Boschnál, zenére dolgozhatnak ezentúl

Szabó Fanni | 2019.02.12 12:30

Megállapodtak a hatvani Boschnál, zenére dolgozhatnak ezentúl

Mindent megkaptak, amit szerettek volna: kétszámjegyű alapbéremlést, lojalitási bónuszt, 450 ezer forint cafetériát, sőt még zenét is hallgathatnak a dolgozók munka közben a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél.

Hirdetés

Novemberben kezdődtek a bértárgyalások a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél és februárig tizenötször ültek asztalhoz, megegyezés azonban nem született egyik alkalommal sem. Február 11-én viszont sikerült megállapodnia a munkáltatónak a dolgozókat képviselő szakszervezettel.

– A munkáltató konstruktív volt, belátta, hogy ez reális bérkövetelés a dolgozók részéről. Nagyot lendített az ügyön a sikeres Audi sztrájk és a rabszolgatörvény elleni demonstrációnk, melyen két órára több mint 60 autós zárta le az utat a gyár előtti szakaszon másfél hete. Elégedettek vagyunk, hiszen fantasztikus eredményt értünk el. Azt gondolom, az egész piacra hatással lesz – mondta el Janik Tamás, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (ÉTMOSz) elnöke.

Az ÉTMOSz tájékoztatása szerint a fizikai dolgozók 14,5%-os, de minimum bruttó 34 ezer forintos béremelést, a szellemi dolgozók 10%-os bértömeg felhasználásával differenciálható béremelést kapnak. Bevezetik a lojalitási bónuszt, és úgynevezett jelenléti bónusszal jutalmazzák azt is, aki keveset hiányzik a munkából. A cafetéria összege marad 450 ezer forint. Termelésmentes munkanap lesz a nagyszombat, szenteste és szilveszter is, vagyis ezekre a napokra szabadságot kell kivenni a dolgozóknak. Sőt, a szakszervezet elérte azt is, hogy zene szóljon munka közben a termelési területeken.

A munkáltató rövid közleményt küldött, melyben azt írták, az új béreket 2019. január 1-jei hatállyal visszamenőlegesen kapják meg a dolgozók. Azt, hogy hogyan értékelik a megállapodást, nem közölték.

Kiemelt Partnereink