Beszállítók Megalapozta a további növekedés lehetőségét a Melecs Győrben

Megalapozta a további növekedés lehetőségét a Melecs Győrben

Wurmbrandt András | 2017.08.10 11:10

Megalapozta a további növekedés lehetőségét a Melecs Győrben

A következő években akár a jelenlegivel megegyező méretű gyártócsarnokot is építhet az elektronikai-, világítástechnikai eszközöket gyártó Melecs azon a 15 ezer négyzetméteres területen, amelyet a győri ipari parkban található telephelye mellett vásárolt a közelmúltban. Hogy mire alapozták a stratégiai döntést, arról kérdeztük Tóvizi Szilveszter ügyvezetőt.

Hirdetés

A közelmúltban megvásárolták a győri gyáruk mellett lévő 15 ezer négyzetméteres telket, ami nyilvánvalóan bővítési szándékot jelez a Melecs részéről. Mire alapozták ezt a döntést?
Úgy látjuk, hogy a jelenlegi gyártócsarnokunk nem fogja tudni kiszolgálni azt a növekedési ütemet, amely a következő ötéves tervünkben szerepel. Az idei megrendelői előrejelzések alapján az látszik, hogy a jelenlegi csarnok két éven belül eléri teljesítőképessége maximumát, azaz onnantól kezdve további termelő egységek bevonására lesz szükség ahhoz, hogy növekedni tudjunk. A jelenlegi üzemünk nem bővíthető tovább, így előre gondolkodva lépnünk kellett.

Mikor lehet reális egy újabb csarnok építése a most vásárolt területen, illetve mekkora épülettel számolnak?
Ha a következő két évre tervezett növekedés megvalósul, akkor másfél év múlva el kell kezdenünk megépíteni az új csarnokunkat. A 15 ezer négyzetméteres terület 70 százalékban beépíthető, tehát igény esetén akár egy 10 ezer négyzetméteres üzemet is létesíthetünk rajta. Ez azonban a maximális épületnagyság, amiben gondolkodunk. Terveink szerint első ütemben egy alap infrastruktúra készülne el, amit aztán a megrendeléseink függvényében blokkosított formában tudunk bővíteni.

A jelenlegi gyárunk egyébként 7500 négyzetméter, azaz a most megvásárolt területen több mint duplájára tudnánk a termelőkapacitásunkat emelni – ez elég impozáns növekedési potenciált jelent.

Egyébként az elmúlt négy évben kétszer bővítettünk a jelenlegi gyárunkban, ezek a bővítések kétéves ciklust tudtak kiszolgálni, tehát ha tudjuk tartani ezt az ütemet, akkor reális, hogy kétéven belül szükségünk lesz egy újabb gyártóegységre.

Ez mekkora befektetést jelentene a cég részéről?
A 10 ezer négyzetmétert jelentő teljes beruházás 7-8 millió euróba kerülne, reálisan nézve viszont az első ütemben 2,5 - 3 millió eurós befektetéssel célszerű számolni, azaz nagyságrendileg a teljes beruházás 40 százalékával.

Mi egyébként jellemzően nem költünk magára az épületre, sokkal inkább technológiai fejlesztésekbe fektetünk, éves szinten mintegy 4-5 millió euró értékben.

A Melecs folyamatosan várja az új munkatársakat is

– Milyen projektek támasztják alá a már említett növekedési ütemet?
– A világítástechnikai üzletágra alapozunk, azon belül elsősorban az autóiparban használt hátsó és első lámpák világítási egységeinek gyártásában látunk potenciált - a legutóbbi ilyen projektünk a BMW 5-ös limuzin hátsó led lámpájának beszállítása volt.

Azt látjuk, hogy a hagyományos izzós lámpákat a ledes világítások váltják ki az autóiparban. Jelenleg leginkább még a prémium márkákra jellemző ez a megoldás, így a BMW, a Mercedes és az Audi lehet potenciális partner, de később a közép- vagy kiskategóriás autóknál is szériagyártásba kerülnek a led lámpák, amivel hatalmas piac nyílik meg előttünk. Véleményem szerint ez 3-5 éven belül megtörténik, és ez jelentős perspektívát vetít elénk.

Az autóiparon belül jellemző trend továbbá, hogy a mechanikus megoldásokat egyre inkább elektronikával váltják ki. Ez azt jelenti, hogy az egy autóra jutó elektronikai panelek száma exponenciálisan nőni fog, és ez nemcsak a világítás, hanem egyéb elektronikai termékeknél is piacot fog nyitni. Azaz további lehetőségekre számítunk.

Vannak esetleg olyan, autóiparral kapcsolatos új projektjeik, pályázataik, amikről már lehet beszélni?
Vannak projektek, amikre jelenleg pályázunk, ám ezekről egyelőre nem beszélhetek, de elég komoly volumenekről van szó. A jövőben várható ezekkel a projektekkel kapcsolatban döntés, ha ezekben mi leszünk a preferált szállítók, akkor az már mindenképpen előremutató lesz.

Kiemelt Partnereink