Megalapozta a további növekedés lehetőségét a Melecs Győrben

Szerző: Wurmbrandt András | 2017.08.10. 11:10

A következő években akár a jelenlegivel megegyező méretű gyártócsarnokot is építhet az elektronikai-, világítástechnikai eszközöket gyártó Melecs azon a 15 ezer négyzetméteres területen, amelyet a győri ipari parkban található telephelye mellett vásárolt a közelmúltban. Hogy mire alapozták a stratégiai döntést, arról kérdeztük Tóvizi Szilveszter ügyvezetőt.

– A közelmúltban megvásárolták a győri gyáruk mellett lévő 15 ezer négyzetméteres telket, ami nyilvánvalóan bővítési szándékot jelez a Melecs részéről. Mire alapozták ezt a döntést?
– Úgy látjuk, hogy a jelenlegi gyártócsarnokunk nem fogja tudni kiszolgálni azt a növekedési ütemet, amely a következő ötéves tervünkben szerepel. Az idei megrendelői előrejelzések alapján az látszik, hogy a jelenlegi csarnok két éven belül eléri teljesítőképessége maximumát, azaz onnantól kezdve további termelő egységek bevonására lesz szükség ahhoz, hogy növekedni tudjunk. A jelenlegi üzemünk nem bővíthető tovább, így előre gondolkodva lépnünk kellett.

– Mikor lehet reális egy újabb csarnok építése a most vásárolt területen, illetve mekkora épülettel számolnak?
– Ha a következő két évre tervezett növekedés megvalósul, akkor másfél év múlva el kell kezdenünk megépíteni az új csarnokunkat. A 15 ezer négyzetméteres terület 70 százalékban beépíthető, tehát igény esetén akár egy 10 ezer négyzetméteres üzemet is létesíthetünk rajta. Ez azonban a maximális épületnagyság, amiben gondolkodunk. Terveink szerint első ütemben egy alap infrastruktúra készülne el, amit aztán a megrendeléseink függvényében blokkosított formában tudunk bővíteni.

A jelenlegi gyárunk egyébként 7500 négyzetméter, azaz a most megvásárolt területen több mint duplájára tudnánk a termelőkapacitásunkat emelni – ez elég impozáns növekedési potenciált jelent.

Egyébként az elmúlt négy évben kétszer bővítettünk a jelenlegi gyárunkban, ezek a bővítések kétéves ciklust tudtak kiszolgálni, tehát ha tudjuk tartani ezt az ütemet, akkor reális, hogy kétéven belül szükségünk lesz egy újabb gyártóegységre.

– Ez mekkora befektetést jelentene a cég részéről?
– A 10 ezer négyzetmétert jelentő teljes beruházás 7-8 millió euróba kerülne, reálisan nézve viszont az első ütemben 2,5 - 3 millió eurós befektetéssel célszerű számolni, azaz nagyságrendileg a teljes beruházás 40 százalékával.

Mi egyébként jellemzően nem költünk magára az épületre, sokkal inkább technológiai fejlesztésekbe fektetünk, éves szinten mintegy 4-5 millió euró értékben.

A Melecs folyamatosan várja az új munkatársakat is

– Milyen projektek támasztják alá a már említett növekedési ütemet?
– A világítástechnikai üzletágra alapozunk, azon belül elsősorban az autóiparban használt hátsó és első lámpák világítási egységeinek gyártásában látunk potenciált - a legutóbbi ilyen projektünk a BMW 5-ös limuzin hátsó led lámpájának beszállítása volt.

Azt látjuk, hogy a hagyományos izzós lámpákat a ledes világítások váltják ki az autóiparban. Jelenleg leginkább még a prémium márkákra jellemző ez a megoldás, így a BMW, a Mercedes és az Audi lehet potenciális partner, de később a közép- vagy kiskategóriás autóknál is szériagyártásba kerülnek a led lámpák, amivel hatalmas piac nyílik meg előttünk. Véleményem szerint ez 3-5 éven belül megtörténik, és ez jelentős perspektívát vetít elénk.

Az autóiparon belül jellemző trend továbbá, hogy a mechanikus megoldásokat egyre inkább elektronikával váltják ki. Ez azt jelenti, hogy az egy autóra jutó elektronikai panelek száma exponenciálisan nőni fog, és ez nemcsak a világítás, hanem egyéb elektronikai termékeknél is piacot fog nyitni. Azaz további lehetőségekre számítunk.

– Vannak esetleg olyan, autóiparral kapcsolatos új projektjeik, pályázataik, amikről már lehet beszélni?
– Vannak projektek, amikre jelenleg pályázunk, ám ezekről egyelőre nem beszélhetek, de elég komoly volumenekről van szó. A jövőben várható ezekkel a projektekkel kapcsolatban döntés, ha ezekben mi leszünk a preferált szállítók, akkor az már mindenképpen előremutató lesz.