Magyar gyárakból cserélik a hibás légzsákokat

Szerző: Biró Csongor | 2015.02.12. 09:15

Az utóbbi év visszahívásainak felelőse, a japán Takata légzsákbeszállító megduplázza termelését, hogy győzze az iramot a visszahívásokkal. A beszállító cserelégzsákot gyárt a hibás bizonyult, vagy gyanúba keveredett márkák különböző típusaiba.

 A japán vállalat jelenleg előkészíti a nagy lépést, szeptembertől havi 900 ezer légzsáknak kell elhagynia a gyárkapukat. Ebben a hajtásban segítségére lesz az addigra már üzemelő miskolci gyár is, ahol már januárban megkezdődött a próbagyártás. A magyar üzemben már idén mintegy négymillió légzsákot gyártanak.

Kell a sietség és kell a mennyiség, mivel eddig összesen közel 25 millió különböző autót hívtak vissza, amelyekben a hibás Takata-légzsák balesetet okozhat. Eddig világszinten havi 450 ezer légzsákot gyártottak, ezt a kapacitást idén a duplájára emelik. A sietség azért is indokolt, mert a konkurensek is dupláznak, a hazánkban szintén gyártó Autoliv 2015 és 2016 között 25 millió légzsákot tervez gyártani. Japánban is serénykednek, a Daicel Corporation szintén kapacitást bővít, ehhez száz új dolgozónak teremtett munkát.