Beszállítók Lézertechnológia: forradalmian új megoldás a hőkezelésben és a felrakó hegesztésben

Lézertechnológia: forradalmian új megoldás a hőkezelésben és a felrakó hegesztésben

2015.11.04 12:05

Lézertechnológia: forradalmian új megoldás a hőkezelésben és a felrakó hegesztésben

A Budai Benefit Kft. forradalmian új megoldást vezetett be Magyarországon az acélok felületi hőkezelésére és felrakó hegesztésére, amelyre többek között az autóipari szerszámok területén van nagy szükség.

Hirdetés

A kft. halásztelki lézerüzemében idén ősztől immár két nagy teljesítményű lézer hőkezelő- és hegesztő állomással állnak az ügyfelek rendelkezésére. Két kabinban, ipari robotokkal támogatott lézeres rendszerekkel dolgoznak. Az egyik robot 3800x3800 milliméter átfogású, a hozzá tartozó lézerforrás 3 kW teljesítményű, a hőkezelt sáv 20 milliméter szélességű, illetve 0,6-1,5 milliméter mélységű, míg a másik robot 3100x3100 milliméter átfogású 4 kW teljesítményű lézer forrással, 67 milliméter szélességű edzett sávval bír, a hőkezelés mélysége itt is 0,6-1,5 milliméter.
A Budai Benefitnél a legmodernebb nem tradicionális módszereket alkalmazzák. Káldy Tamás ügyvezető elmondta: - Törekedünk a lehető legnagyobb mértékben kihasználni az új technológiák nyújtotta lehetőségeket. Ezekkel a módszerekkel azt akarjuk elérni, hogy olyan gépalkatrészeket állítsunk elő, illetve olyan műszaki megoldásokat vezessünk be, amelyek segítségével megrendelőink jelentősen csökkenteni tudják a termelési költségeiket, például az alkatrész, szerszám beszerzési költségének csökkentése, élettartamának növelése, vagy a karbantartási igény csökkentésével állásidő megtakarítás révén.

A lézeres hőkezelési technológia mindenütt alkalmazható, ahol a széntartalmú acél felületek edzésére szükség van, feltéve, hogy az a robotok által hozzáférhető. Autóiparban az egyik legsikeresebb alkalmazása a lemezalakító szerszámok, illetve kivágó szerszámok éleinek kezelése, illetve a mélyhúzó szerszámok rádiuszának hőkezelése. Cél a szerszám elérhető ciklusszámának növelése és a javítási költségek csökkentése.

A lézeres hőkezelés használatával jelentősen csökkenthető például a hagyományos hőkezelést követő keménymarás. A lézeres edzés 100 százalékban kész munkadarabra alkalmazható, utómegmunkálást nem igényel, sem marást, sem köszörülést. Fontos, hogy a művelet torzulásmentes. Nagyon jó eredményeket érnek el a lézertechnológiával a gömbgrafitos szürke öntvények felületi hőkezelésében is. Ezt a technológiát főként a német autógyártók használják.

További fontos tevékenységük az öntőszerszámok kopó- és erodálódó alkatrészeinek hőkezelése. A cég számos autóipari beszállítóval működik együtt, a hazai autógyárak közül pedig már évek óta dolgozik a Magyar Suzuki Zrt.-nek és jelenleg folyamatban van a beszállítói auditjuk az Audi Hungariánál és a kecskeméti Mercedes-Benz-gyárban is.

A lézeres felületi hőkezelés előnyei:

  • kész munkadarabra alkalmazható
  • gyártási költség drasztikusan csökkenthető
  • gyártási idő jelentősen csökkenthető
  • gyors, azonnali eredményt ad
  • korrigálható, ismételhető
  • összetett szerkezet érhető el, pl. szívós mag és kemény felület
  • olyan keménység érhető el, amely más módszerrel nem
  • nincs torzulás, deformáció

(x)

Kiemelt Partnereink