Beszállítók Létszámcsökkentés várható a ISD Dunaferr Zrt.-nél

Létszámcsökkentés várható a ISD Dunaferr Zrt.-nél

MTI | 2019.10.31 06:29

Létszámcsökkentés várható a ISD Dunaferr Zrt.-nél

Háromszázötven dolgozót érintő a leépítést a vállalat az acélipar nehéz gazdasági helyzetével indokolták. Dunaújváros polgármestere egyeztetéseket kezdeményezett a cég menedzsmentjével.

Hirdetés

A dunaújvárosi gyár a létszámcsökkentést az európai acélipar rendkívül nehéz gazdasági helyzete mellett a világgazdaság lassulásával, a csökkenő kereslettel és késztermék árakkal, valamint a hatóságok és az uniós szabályozók által előírt kötelező környezetvédelmi beruházások terheivel indokolta.

Az ISD Dunaferr Zrt. a beruházások átütemezésével, a működési költségek visszafogásával, a túlóraszámok csökkentésével, átszervezésekkel és létszámstoppal is megpróbálta áthidalni a nehézségeket, de az elhúzódó iparági válság elkerülhetetlenné tette a létszámcsökkentést a társaság hosszú távú, stabil működtetése érdekében.
A piaci helyzet nehézségei mellett a vállalatnak már most fel kell készülnie számos - a hazai és uniós hatóságok által előírt - környezetvédelmi beruházásra és fejlesztésre, amelyek rendkívül jelentős költségterhet jelentenek majd a következő években.

Az ISD Dunaferr Zrt. közölte, a cég a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztatta a Központi Üzemi Tanácsot és a szakszervezeteket a munkáltató szándékáról és Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala felé történt hatósági bejelentésről. A létszámcsökkentési folyamat 2020. december 31-ig zárul le.

Próbálnak gondoskodni az érintett munkavállalókról

A létszámcsökkentésben érintett dolgozók számára a kollektív szerződésben biztosított szabályok szerint felajánlanak más, jelenleg betöltetlen vagy kölcsönzött munkaerő által betöltött pozíciót, ahol folytathatják a munkát a vállalat kötelékében. Amennyiben az érintettek ezt nem fogadják el, végkielégítéssel távozhatnak a vállalattól, vagy élhetnek a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány által biztosított lehetőségekkel.

Az Acélalapítványhoz átkerülő munkavállalók az első 6 hónapban teljes bérüket kapják kézhez, a második 6 hónapban pedig a bér 80 százalékát, és az egyéves támogatás, adott feltételek teljesülése mellett, további egy évvel hosszabbítható. Az Acélalapítvány képzésekkel, tréningekkel, mentorálással, munkaügyi központ által szervezett előadásokkal, jogi tanácsadással is segít az elbocsátott dolgozóknak.

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere napokon belül egyeztetésekbe kezd az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjével, majd a szakszervezeteket is tárgyalóasztalhoz hívják, hogy a helyzetet a lehető legszélesebb körben és szakértelemmel tudják kezelni.

Az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. a nyilvános cégadatok szerint 2017-ben 3451 dolgozót foglalkoztatott, az azt megelőző két évben 3706, illetve 4067 munkatársa volt a vállalatnak.

Kiemelt Partnereink