Beszállítók Kuka: az automatizálás lehet a megoldás a munkaerőhiányra

Kuka: az automatizálás lehet a megoldás a munkaerőhiányra

autopro.hu/P.M. | 2016.10.05 08:31

Kuka: az automatizálás lehet a megoldás a munkaerőhiányra

Perity Gáborral, a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetőjével beszélgettünk a robotika iparágát és a vállalatot érintő aktuális kérdésekről.

Hirdetés

Egyre nagyobb szerepet kap a gyártásban a robotika: hogy látja, mivel tud kitűnni az erős versenytársak közül a Kuka?
A Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. több területen is kitűnik az erős versenytársak közül. Az egyik legnagyobb előnye a 24 000 négyzetméteren történő magyarországi gyártás, ahol a robotokhoz tartozó vezérlőszekrényeket és kábeleket gyártjuk. Ezzel több mint 1200 magyar munkahelyet biztosítunk. Szintén előnyként jellemezném a 2015 őszén megnyitott budapesti telephelyünket is, ahol napjainkban közel 50 szoftverfejlesztő és tesztelő kolléga dolgozik a Kuka Roboter GmbH. által meghatározott robotfejlesztésekhez tartozó projekteken. Mindemellett azonban legnagyobb előnyünk a taksonyi telephelyen található robotközpont, ahol partnereink számára magas szintű szolgáltatásokat biztosítunk. Itt található vállalatunk oktatóközpontja, valamint az értékesítés, szerviz és egyéb mérnöki szolgáltatások. Ezen belül fontos megemlíteni azt, hogy a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a folyamatosan bővülő vevői igényeket megfelelőképpen kit tudja elégíteni. A magyarországi, valamint a még hozzánk tartozó román és bolgár területeken található több ezer működő robot darabszám végett építettük ki a magas szintű, jól koordinált, minden területen elérhető szerviz hálózatot, amihez szorosan hozzátartozik a 24 órás hot-line szolgáltatás is.

Az együttműködő robotok kora kezdődött el, hogyan reagál erre a Kuka?
Cégünk régóta foglalkozik az együttműködő robotokkal, a Kuka nevéhez fűződik az első kollaboratív, valamint szenzitív robot is. Ezek folyamatos fejlesztése mellett anyacégünk nagymértékben részt vesz az Ipar 4.0 igényeinek kielégítésében. Ehhez vezető egyik irány a mobil robotok fejlesztése, valamint a kollaboratív és mobil robotok kooperációja. Ezt jelzi a Kuka decemberben, az augsburgi központjában megnyitandó Mobil Robot Techcentere is, ahol a legújabb fejlesztések és tesztek folynak majd, amelyek partnereink számára is megtekinthetők.

Mi a vállalat sikerterméke?
A jelenlegi portfóliónkból a KR3 Agilus robotokat és a Cybertech robotcsaládot emelném ki. Ezek a robotok több kategóriában is elérhetők a teherbírást és karkinyúlást tekintve. Cégünk újabb sikereket vár a közeljövőben megjelenő termékektől is, de egyelőre ezzel kapcsolatban további információkat nem adhatunk ki.

Milyen robotokkal készülnek az Automotive Hungary kiállításra?
Cybertech, illetve a korábban is említett Ipar 4.0 is támogató LBR iiwa kollaboratív robotokat tekinthetnek meg a standunkra látogatók.

Hogy látja, melyek lesznek a piac jövőt érintő kihívásai? Milyen termékekkel adnak ezekre a kihívásokra, választ?
Természetesen cégünknek is vannak konkrét elképzelései a piac jövőjét érintő kihívásokról, amelyek tovább ösztönöznek bennünket a folyamatos és a változó piaci igényeket kielégítő innovációra és fejlesztésekre. Erre jó példa, hogy egyes iparágakkal közösen fejlesztünk robotokat.

Milyen időszakot hagyhat a cég a háta mögött?
Az elmúlt időszakban sikeres éveket zárhattunk, hiszen nőtt a piaci részesedésünk, valamint ezzel arányos ütemben növekedett a szervezetünk létszáma is.

Mely országokban a legkeresettebbek a cég robotjai?
Természetesen elsőként az európai országokat emelném ki, ezek közül továbbra is a nyugat-európai országok a legmeghatározóbbak. Azonban a közép-kelet-európai országok is minden évben nagymértékű fejlődést mutatnak.

Az ipar szakember hiánnyal küzd. Várhatnak megoldást a cégek a robotok által?
Valóban egyre több cég érzékeli a növekvő munkaerőhiányt, így természetes, hogy azon cégek érdeklődése is nőtt az automatizálás iránt, akik korábban nem éltek ennek lehetőségével vagy még nem voltak érintettek. Az utóbbi egy évben számos hasonló projektet zárhattunk sikeresen.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink