Beszállítók Konkurense egyengeti az utat az Autoliv előtt

Konkurense egyengeti az utat az Autoliv előtt

autopro.hu/B.B. | 2017.06.22 09:30

Konkurense egyengeti az utat az Autoliv előtt

A Takata szenvedése jó helyzetbe hozta a svéd riválist: a beszállító egyre csak növekszik, cél a tizenkét milliárd dollár értékű éves értékesítés. A befektetők persze így is észreveszik a negatívumokat.

Hirdetés

A megrendelések növekedésére, valamint a korábban kitűzött értékesítési tervek könnyebb teljesítésére számít a Autoliv. A legnagyobb versenytárs, a japán Takata már jó ideje húzódó nehézségei miatt a svédek nagyobb növekedésnek örülhetnek, így várhatóan felülteljesíthetik a 2019-re kitűzött, 12 milliárd dolláros értékesítési árbevételt.

Összehasonlításképp: az Autoliv tavaly 10,1 milliárd dolláros értékesítést könyvelhetett el, becslések szerint az idei érték 10,4 milliárd dollár körül alakulhat. Jan Carlson vezérigazgató bizakodó, és a növekedés gyorsulását jósolja. Szerinte a 2019-es 12 milliárd dolláros összeg döntő része már a jelenlegi megrendelések alapján is összejöhet – itt kell megjegyezni, hogy a beszállító ilyen irányú tervei viszont nagyban függenek a globális autógyártás alakulásától. Piaci elemzők egyelőre 11,8 milliárd dolláros árbevételt jövendölnek az Autoliv 2019-es könyveiben.

A befektetők egy része szkeptikus, szerintük az értékesítési tevékenység még így sem teljesen megnyugtató, ezen kívül sokan kifogásolják a költségek megemelkedését is. Utóbbi oka, hogy a megugró kereslet kielégítése érdekében a beszállító nagyobb munkaerőfelvételeket végzett, a márciust megelőző kilenc hónapban például ezer új mérnököt vett fel. Részben a megnövekedett bérköltségek miatt a menedzsment optimizmusa egyelőre a részvényekben sem látszik meg.

Az Autoliv árbevételének nagyobb részét továbbra is a passzív biztonsági rendszerek (főleg légzsákok és biztonsági övek) adják. Bár a nagyobb K+F-igényű aktív biztonsági ágazat (radarok, szenzorok stb.) 2020-ra is csak egymilliárd dollárt hozhat az Autoliv konyhájára, továbbra is stratégiai fontosságúnak számít.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink