Beszállítók Klíma, extra szünet, hideg víz, árnyékolás – így dolgozik a járműipar nyáron

Klíma, extra szünet, hideg víz, árnyékolás – így dolgozik a járműipar nyáron

Pardavi Mariann | 2015.08.28 07:00

Klíma, extra szünet, hideg víz, árnyékolás – így dolgozik a járműipar nyáron

Úgy tűnik, az idei nyár tartogat még forróbb napokat: összeállításunkban annak jártunk utána, hogyan vészelik át a hazai gyártósoroknál a kánikulát.

Hirdetés

Idén nyáron nem volt ritka, hogy 40 Celsius fok körüli hőmérsékletet mértünk, s ez a szám bizony a termelőterületeken a kritikus napokon még magasabbra szökött. A hőség miatt kapott országos médiafigyelmet a sopronkövesdi biztonságiöv-gyártó: ugyan az első hírek szerint azért kellett kórházba szállítani tizenöt munkatársat, mert mérgező gázok szabadultak fel, kiderült, erről szó sincs. A 2018-ra elkészülő új csarnok építési munkálatai miatt lefalazták az ablakokat, így a hőség és az oxigénhiány miatt tömegesen lettek rosszul az Autoliv dolgozói. A vállalat végül orvosolta a problémát, és mobilklímával tette elviselhetővé a munkatársak számára a rekkenő hőséget.

Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. vállalati kommunikációs vezetője azt közölte, az esztergomi gyárban a munkatársak klimatizált csarnokban dolgoznak, ám ha hőségriadó lép életbe, extra pihenőidő jár, óránként öt perccel toldják meg azt. Elmondta, a csarnokban rendelkezésre áll hideg víz, sőt, télen forró teát is kortyolhatnak a Suzuki dolgozói.

A kecskeméti Mercedes azt közölte, a magyarországi gyár kivitelezésénél már a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy korszerű és dolgozóbarát munkakörülményeket biztosítsanak munkavállalók részére, dolgozzanak azok a gyár bármely területén. A kecskeméti üzemben ezért a különböző szellőzés- és klímatechnikai megoldások mellett hűtött vízzel és szükség esetén extra szünetekkel biztosítják a dolgozók számára a megfelelő munkakörülményeket.

A Bosch úgy nyilatkozott az autopronak, hogy a kánikula időszaka alapvetően nem jelent extra működést a vállalatnál, így nincs szükség rendhagyó intézkedésekre sem, hiszen mind az adminisztratív, mind a gyártási területeken biztosított a klímarendszerek működése, emellett egész nap, minden műszakban elérhetővé teszik az ivóvizet. A hőség időszakában az árnyékolás merülhet még fel problémaként, a Bosch telephelyein ez sem jelent kuriózumot, mert az automata és napfényérzékelős redőnyök szezontól függetlenül non-stop működnek.

Kiemelt Partnereink