Beszállítók Kartell: ezúttal egy beszállítói trió bukott le

Kartell: ezúttal egy beszállítói trió bukott le

autopro.hu/B.B. | 2017.06.22 11:30

Kartell: ezúttal egy beszállítói trió bukott le

Újabb piacmanipulációt leplezett le az Európai Bizottság. A világítástechnikai üzletágban ügyeskedő Automotive Lighting és Hella beszállítókra eurómilliós büntetés vár, a Valeo viszont jól jön ki a dologból.

Hirdetés

Összefogott az Automotive Lighting, a Hella, és a Valeo, csak nem épp úgy, mint ahogy azt a versenyszabályok megengedik: a három beszállító az autóipari világítástechnikai alkatrészek árait és a vevőkkel kötött szerződési feltételeket hangolta össze. A trió alkalmazottjai rendezvényeken, szakmai vásárokon, esetleg vevőtalálkozókon egyeztettek az alkalmazott árakról. Az Európai Bizottság által felfedezett kartell ezzel három éven keresztül tett szert szabálytalan piaci előnyre Európában.

A Reuters szerint az Automotive Lighting 16,3, míg a Hella 10,4 millió eurója bánja az esetet, a legnagyobb büntetést, 30,5 millió eurót a Valeo esetében szabták ki a hatóságok. Csakhogy a franciák a nyomozás során együttműködtek a hatóságokkal, így azok az információszolgáltatásért cserébe elengedték a bő kilencmilliárd forintnyi büntetést. Mivel a másik két bűnös vállalat is beismerte kartellben való részvételét, 45, illetve 30 százalékos „kedvezményt” kaptak az eredetileg kiszabott bírságból.

Az európai unió versenyfelügyeleti biztosa, Margrethe Vestager a mostani nyomozást figyelmeztetésnek szánta az Európában működő hasonló kartellek számára. Jelenleg is több vizsgálat folyik az autóipari beszállítók ellen, többek között a biztonsági rendszerek gyártói között is szabálytalanságokat keresnek az illetékes szervek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink