Beszállítók Jobbkormányos önjáró autók - a Bosch erre is gondol

Jobbkormányos önjáró autók - a Bosch erre is gondol

autopro.hu | 2016.01.26 15:03

Jobbkormányos önjáró autók - a Bosch erre is gondol

A vezető nélküli autót irányító rendszereket a lehető legkülönfélébb körülményekre kell felkészíteni, hogy teljesen megbízhatóak legyenek. A Bosch éppen ezért már nem csak Németországban végez kutatásokat.

Hirdetés

A német vállalat 2020-ra az autópályákon közlekedő önvezérlő autókat vizionál. Ennek a célnak az eléréséhez a Bosch Japánba készül, mivel a szigetország baloldali közlekedésének vizsgálata komoly tapasztalatokhoz juttathatja a gyártót.

A Bosch, melynek világszerte 2500 mérnöke dolgozik az automatizált jármű fejlesztésén, Európa és Amerika útjain már komoly eredményeket ért el: 10 ezer balesetmentes kilométert tettek meg emberi beavatkozás nélkül. A tesztautók képesek a forgalmi helyzettől függően változtatni sebességüket, előzni és irányváltási szándékukat jelezni.

A jármű a Bosch szenzoraival és a vállalattal együttműködő TomTom térképeivel felméri és értékeli a környezetét, majd döntést hoz az autó irányítását érintő kérdésekben.

Ahhoz, hogy az önvezető autó ne csak prototípus maradjon, nem elég a hibátlan rendszer kiépítése - a hétköznapi elterjedéshez a jogi keretek megteremtése is alapkövetelmény. A kérdés Németországban és az USÁ-ban már napirenden van: ez év április 23-tól Németországban 10 kilométer per órás sebességig a vezető már az autóra bízhatja a kormányzást.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink