Beszállítók Jobbak-e az Allison váltói?

Jobbak-e az Allison váltói?

autopro.hu | 2015.04.07 14:43

Jobbak-e az Allison váltói?

Tesztvezetés során egy Allison váltós városi buszt állítottak egy másik, manuális váltóval felszerelt busszal szembe, hogy szemléltethessék az Allison automata váltók előnyeit a biztonság és teljesítmény vonatkozásában.

Hirdetés

Egy Torqmatic Series T310 automata sebességváltóval felszerelt Mitsubishi Fuso Aero Star típusú busz tesztvezetése során a résztvevőknek lehetőségük adódott kipróbálni hat vezetési módozatot, három különböző kalibrálási beállítással, ahol a motor felső határértékei és a váltási módozatok is változtak.

Azok a résztvevők, akik az összehasonlító tesztvezetésen részt vettek, kiemelték azt, ahogy az Allison megtanulja az optimális sebességváltást – ami alkalmazkodik a vezetési helyzetekhez, az útviszonyokhoz és egyéb változó tényezőkhöz – beállítva saját magát úgy, hogy a sebességváltások egyre simábbak lesznek. Ezen túlmenően a buszok indulási és gyorsulási teljesítményének összehasonlításakor a résztvevők úgy érezték, hogy az automata váltó esetében szélesebb skálán mozog az indulási nyomaték.

A váltási programokat összehasonlító vezetés során a résztvevők három különböző módozatra kalibrált beállítást próbálhattak ki: sík terepen, városi körülmények között – ami az alapbeállítás - , és hegyvidéki utakra kalibrálva. A résztvevők érezték a különböző váltási, ill. nyomaték-esési pontokat gyorsításkor, majd lassításkor a visszaváltásokat.

Az 5. generációs váltó-vezérlés tartalmaz egy új, integrált dőlésszög- és gyorsulás-kiértékelő rendszert, ami lehetővé teszi, hogy valós időben határozzák meg az útvonal domborzati viszonyait (emelkedők és lejtők mértékét) a hegyvidéki utakon, vagy akár a többszintes úthálózat fel- és lehajtóinak meredekségét is. Ezzel egy időben a vezérlés folyamatosan összehasonlítja a gázpedál-állást a jármű valós gyorsulási értékeivel is. Ezek a mérési adatok lehetővé teszik, hogy pontosabban meghatározzák a pillanatnyi tényleges terhelési értékeket, amelyekhez igazodva azonnal kapcsolható az optimális sebesség fokozat, ami megoldást jelent a nagy városi buszokat vezetők azon problémájára, hogy a dinamikus haladást vagy az üzemanyag-takarékosságot tartsák-e inkább szem előtt.

A vezetési teszt azzal, hogy a manuális és automata váltóval szerelt járművek egymás mellől indulthattak, az indulás sebességeket is összehasonlította. A manuális váltós jármű (300PS) kettes sebességfokozatból indult, mivel ez a leggyakoribb üzemeltetési mód városi buszok esetében; az automata-váltós járművet (270PS) hegyvidéki üzemmódra állították be. Indulás után az automata váltós jármű azonnal a manuális-váltós elé került, majd folyamatosan növelte előnyét, mindahányszor a manuális-váltót egy fokozattal feljebb kellett kapcsolni. Az Allison-váltós busz a mintegy 300 méteres táv végére hozzávetőleg 2,5 buszhossznyi előnyre tett szert. A manuális-váltós jármű minden felkapcsolásnál hátrányba került, míg az Allison Continuous Power Technology (az Allison Folyamatos Erőátviteli Technológiája) folyamatos erőt közvetített a meghajtott kerekekre, meghaladva a sofőrök elvárásait.

A tesztvezetés mindkét busz esetében annak a működési folyamatnak a kipróbálására is lehetőséget adott, amikor automatikusan lekapcsol a váltó, anélkül, hogy üresbe kellene tenni. A résztvevők itt ismerkedhettek meg a neutral at stop – azaz az állóhelyzeti üres – funkcióval, ami az Aero Star buszok alapfelszereltségéhez tartozik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink