Beszállítók Hét EU-tagállam vette kézbe az európai akkufejlesztés ügyét

Hét EU-tagállam vette kézbe az európai akkufejlesztés ügyét

autopro.hu/K.Á. | 2019.12.11 14:41

Hét EU-tagállam vette kézbe az európai akkufejlesztés ügyét

Az Európai Bizottság hét uniós tagország esetében jóváhagyta azt az állami támogatási konstrukciót, amely az akkumulátortechnológia fejlesztését célozza. A 2031-ig tartó projekten Belgium, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Olaszország és Svédország osztozik.

Hirdetés
Ez a hét tagállam összesen 3,2 milliárd eurót különített el a célra. Az állami támogatás a számítások szerint további 5 milliárd euró magántőkét tud megmozdítani.
Margrethe Vestager digitalizáióért felelős bizottsági alelnök úgy nyilatkozott, az európai akkugyártás stratégiai fontosságú a gazdaság és a társadalom szempontjából, mivel munkahelyeket tud teremteni és hozzájárul a tiszta mobilitáshoz, a fenntarthatósághoz és a versenyképességhez. A projekt az akkumulátortehnológia teljes értékláncát figyelembe véve a nyersanyag-bányászattal, a nyersanyag-feldolgozással, a cellafejlesztéssel, az integrálási lehetőségekkel és a hulladékfeldolgozással is foglalkozik.
Hogy mekkora lemaradásban van Európa a téren, arról nemrég az egyik legnagyobb EU-s autóipari tanácsadó szervezet, az ERTRAC elnöke beszélt az Autopronak. Staphan Neugebauer szerint is arra kell törekedni, hogy az akkumulátoregységet ne beépítésre kész alkatrészként szerezzék be az európai gyártók, hanem induljanak helyben fejlesztések.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink