Beszállítók Ha a Knorr-Bremse magyar mérnökein múlik, már holnap okoskamionokkal szállítunk – videóval

Ha a Knorr-Bremse magyar mérnökein múlik, már holnap okoskamionokkal szállítunk – videóval

autopro.hu/P.M. | 2016.12.26 06:30

Ha a Knorr-Bremse magyar mérnökein múlik, már holnap okoskamionokkal szállítunk – videóval

Cikkünkben azt foglaltuk össze, idén mivel foglalkoztak a beszállító magyarországi telephelyein. Nézzük is, mi határozta meg 2016-ot! Bővebb információk a linkekre kattintva találhatók.

Hirdetés

A Knorr-Bremse vállalatcsoport, mely 1995 óta foglalkozik termékfejlesztéssel, 2015-ben csaknem 6 milliárd euró árbevételt ért el, és 30 országban 25 ezer munkatársat foglalkoztat. A csoport budapesti egysége a vasúti fékrendszerek tervezésének és gyártásának a központja, míg Kecskeméten a haszongépjárművek számára készülnek a fékrendszerek.

A beszállító Rail Systems divíziója 2016-ban egy 5,3 milliárd forintos beruházással csaknem 300 új munkahelyet hozott létre a fővárosban, így dolgozóik száma 1500 fölé emelkedik. A beruházás során 11 ezer négyzetméterrel, 46 ezer négyzetméteresre bővítették a 2010-ben átadott budapesti üzemet, komplett fékvezérlési és levegőellátási termékcsaládok fejlesztése és gyártása került a fővárosba. A beruházás után a budapesti vállalat a Knorr-Bremse vasúti üzletágának legnagyobb egységévé válik, ugyanis olyan fékrendszereket fejlesztenek és gyártanak majd, amelyeket különféle vasúti járművekbe szerelnek a budapesti villamosoktól a japán csúcsvonatokig.

Beszélgettünk idén Bíró Attila ügyvezetővel, aki határozottan állítja: ha összefogunk, több megrendelést kaphat a magyar járműipar.

– A magyarországi alkatrészgyártó kis- és közepes vállalatok összefogása nagyobb egységek beszállítására nagyon komoly növekedési terület lehet. Projektszinten együttműködve előbbre tudnának a beszállítói láncban, nagyobb szeletet hasítva ki a hozzáadott értékből. Az összefogás révén az összméret növekedése jelentősen tudná csökkenteni a vevő oldalán jelentkező kiválasztási rizikót, így több munkát tudnánk idehozni.

Az Automotive Hungary járműipari szakkiállításon előadást tartott az autonóm haszonjárművek fejlesztéséről Frank Péter kutatás-fejlesztési igazgató. Kérdésünkre elmondta, magyar mérnökök dolgoznak azon, hogy belátható időn belül forgalomba kerülhessenek az önvezető teherautók.

– Az autonóm haszonjárműveket praktikusabb igények hívták életre, mint az önvezető személyautókat. A biztonság, a tüzelőanyag fogyasztás, a károsanyag-kibocsátás és a jármű összköltségének csökkentése mentén fogalmazzuk meg a Knorr-Bremsénél a céljainkat. Hatalmas összeget emészt fel az üzemanyag és a sofőr költsége: az összes anyagi ráfordítás hatvan százalékát! A szállítmányozás éhes az önvezérlő technológiákra, ha például automatizált konvojokba rendeződhetnének az autópályákon a kamionok, a csökkent követési távolság miatt a légellenállás mérsékléséből fakadó fogyasztáscsökkenéssel komoly költségmegtakarítás érhető el.

Egy másik interjú során elmondta, ezekhez a projektekhez pályakezdő mérnököket is várnak, ugyanis a vállalatnál több, előre megtervezett karrierutat járhatnak be a fiatalok.

A magyarországi vállalatok Achilles-ina a munkaerő, ez általálánosan jellemző. Mivel a Knorr-Bremse Magyarországon jelentős fejlesztői kapacitással rendelkezik, ezért keresik az olyan rendezvényekkel való kapcsolódás lehetőségét, ahol mérnökhallgatókat ismerhetnek meg. Rendszeresen részt vesznek a Formula Student Hungary mérnökhallgatói versenyen, Hamar Zoltán volt az egyik bírája az augusztusi versenynek.

– Ezzel nem titkoltan kettős a célunk: egyrészt szeretnénk a leendő munkavállalóinkkal megismertetni a magyarországi fejlesztési tevékenységünket, másrészt felkutatni a számunkra értékes potenciális kollégáinkat – mondta el Hamar.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink