Beszállítók Győri Imre: fontos pozíciókat tölthetnek be nálunk a fiatalok

Győri Imre: fontos pozíciókat tölthetnek be nálunk a fiatalok

Pardavi Mariann | 2016.09.27 08:30

Győri Imre: fontos pozíciókat tölthetnek be nálunk a fiatalok

Minden autóipari cég számára problémát okoz a jó szakemberek hiánya, a szektoron belül pedig az öntödék hatványozottan nehéz helyzetben vannak. Az a téves kép él ugyanis a fejekben, hogy az öntödék olyanok, mintha a pokol kapuján léptünk volna be. A Magyarmet ügyvezetője ezt akarja lerombolni: automatizált gyártás zajlik a vállalatnál, robotok segítik a munkát, modern felszerelés teszi 21. századivá a termelést.

Hirdetés

– Milyen termékeket gyártanak Bicskén?
– A Magyarmet Finomöntöde Kft. ma a világ vezető precíziós öntödéi közé tartozik. 35 éve gyártunk beszerelésre kész komponenseket a feldolgozóipar különböző ágazataiba. Három fő termékcsoportot különítünk el. Az egyedi, elsősorban kis- és közepes szériájú, speciális anyagokból készült öntvényeinket a szivattyúgyártásban, energiaiparban, petrolkémiában, mérés- és szabályozástechnikai eszközökben használják fel. A prototípustermékek gyártásába a folyamatos fejlődés és a piac igényei miatt vágtunk bele. Ezzel az eljárással a vevő akár 1-2 héten belül beépítésre kész alkatrészt kap kézhez, amelyre a prototípus tesztelése, vagy pótalkatrészek gyors legyártása miatt van szüksége. A harmadik termékcsoport a járműipari alkatrészek, melyek egyre nagyobb százalékot tesznek ki forgalmunkban. Autóipari felhasználásra mind szériában, mind prototípusgyártásban egyre több a megrendelésünk. Egyebek mellett mi gyártjuk 2015 óta a BMW-csoport részére a Mini Cabrio tetőtartó alkatrészét. Továbbá vasúti alkatrészeket, valamint repülőipari és hajógyártásban alkalmazott termékeket is gyártunk.

– Milyen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy kitűnjenek a konkurensek közül?
– A folyamatos fejlődés és az elmúlt évtizedek során kiépített vevői kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a fejlett nyugat-európai öntödékkel versenyzünk. Hozzájuk képest előnyünk, hogy a viaszkiolvasztásos precíziós öntésre jellemző magas élőmunka-hányad miatt, Magyarország gazdasági és költséghelyzetéből adódóan, gazdaságosabban tudunk gyártani. További előnyünk, hogy nemcsak öntvényt, hanem komplett szolgáltatást nyújtunk. Ez a termékkonstrukció kialakításában való részvételtől egészen a késztermék szállításáig tart. Megmunkáló műhelyünkben több mint húsz CNC gép áll rendelkezésre, ezen kívül pedig hőkezelést, felületkezelést és összeszerelést is végzünk. Így a vevő egy kézben tudhatja a termékét, és beépítésre kész komponenst kap kézhez.

– Hányan erősítik a Magyarmet csapatát?
– Jelenleg 221 dolgozónk van, és ebből 26 mérnök.

– Hány új munkásra van szükség a közeljövőben?
– Az elmúlt időszakban jelentős beruházásokat végeztünk. Több száz millió forintért vásárolt korszerű gépekkel újítottuk fel gépparkunkat. Az új gépek hatékony működtetéséhez azonban képzett szakemberek kellenek, így elsősorban minőségi munkaerőcserére van szükségünk.

– Mit tesznek azért, hogy folyamatosan jól képzett munkatársakkal dolgozhassanak?
– Annak érdekében, hogy minden pozícióba a legjobb ember kerüljön, rendszeresen végzünk kompetenciamérést. Emellett folyamatosan fejlesztjük a belső oktatási rendszerünket, hogy ezzel is biztosítsuk a megfelelő számú és megfelelően képzett szakember-utánpótlást. Az elmúlt években bevezettük a duális képzést is. Jól működő rendszert és kapcsolatot alakítottunk ki a környékbeli szakiskolákkal. Évente két-három fiatal a Magyarmetnél tölti a kötelező gyakorlati idejét, és ez alatt olyan jól megtanulják a szakma elméleti és gyakorlati oldalát is, hogy rendszerint a gyakorlat letelte után is nálunk maradnak. A szakképzésben szerzett jó tapasztalataink, és az egyetemek lehetőségeinek kihasználása érdekében idén belevágtunk a duális képzésbe egyetemi szinten is.

– Hogyan teszik vonzóvá ezt a nehéz szakmát a fiatalok számára?
– Igyekszünk eloszlatni azt a tévhitet, miszerint az öntödék olyanok, mintha a pokol kapuján léptünk volna be. Nálunk tisztaság és rend van, kellemes és szép környezetet biztosítunk a dolgozóinknak. A szociális létesítményeink szinte jobbak és felszereltebbek, mint sokuknál otthon. Évek óta együttműködésben állunk a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a helyi önkormányzatokkal és a területfejlesztéssel megbízott miniszteri biztossal annak érdekében, hogy megfelelő bérlakások álljanak rendelkezésünkre, amelyekkel meg tudjuk oldani a korábban említett minőségi cserét, illetve felsőfokú végzettségű fiatalokat tudjunk cégünknél alkalmazni. Az így letelepített magasan kvalifikált szakemberek pedig nem fognak külföldre menni munkát vállalni. Emellett a családi szemlélet kialakítása is fontos a számunkra. Családok több generációi dolgoztak és dolgoznak ma is cégünknél.

– Milyen karrier utat járhat be a cégnél egy mérnök?
– Jelenleg generációváltás folyik a rendszerváltás után létrejött nagyvállalatoknál Magyarországon és a Magyarmetnél is. Egyre több fiatal kap lehetőséget, hogy fontos pozíciót töltsön be, hiszen a jövő az ő kezükben van, a tapasztalt munkatársaknak pedig így lehetőségük van átadni tudásukat a fiatalabbak számára. Számos olyan fiatal munkatársunk van, akik nálunk írták szakdolgozatukat, gyártástámogató gyakornokként folytatták, ma pedig már a műszaki osztályt erősítik vagy éppen üzemvezetői posztot töltenek be.

– Milyen béren kívüli juttatásokat adnak dolgozóiknak?
– A szokásos béren kívüli juttatások – Erzsébet-utalvány, utazási támogatás – mellett az arra igényt tartó dolgozóinknak bérlakást és lakhatási támogatást biztosítunk. Ezek mellett olyan évek óta tartó hagyományaink vannak, mint a nőnapi ajándékozás, vagy az évente megszervezésre kerülő kirándulás és a céges családi nap. Minden évben meg szoktuk hívni dolgozóink gyermekeit egy közös gyárlátogatásra. Ez amellett, hogy látványos és érdekes program a kisebbek számára is, hasznos is, hiszen ha valakinek megtetszik az üzem és az itt folyó munka, azt szívesen fogadjuk nyári diákmunkára, szakmai gyakorlatra. A közösségépítés és oktatás jegyében, a mindennapi munkán túli, a szakmával és a céggel kapcsolatos érdekességekről is rendszeresen tájékoztatjuk dolgozóinkat. Negyedévente megjelenő céges belső újságunkban írunk a cég életének legfontosabb eseményeiről, híreiről, vevőiről, szakmai újdonságokról, de egyegy munkatársunkkal készült interjú vagy a környékbeli kulturális programok ajánlói egyaránt megtalálhatóak benne. Ezzel az újsággal célunk dolgozóink látókörét kicsit szélesíteni, érdekessé és személyessé tenni a céget mindenki számára.

– Milyen fejlesztések várhatóak a jövőben?
– Szeretnénk az ipar jelenlegi új irányai szerint az élőmunka mértékét csökkenteni, és amennyire lehetséges, robotizálni a gyártást. Mivel cégünk kimondottan a kis- és közepes szériájú egyedi termékekre specializálódott, így lehetetlen a gyártástechnológiát teljes mértékben automatizálni. Bizonyos folyamatok és technológiai lépéseket már eddig is robotokkal és automata gépekkel végeztünk, ezek körét akarjuk tovább bővíteni. Valamint tervezzük az informatikát a jelenlegi mértéknél jobban bevezetni a termelésben. Ma már alapkövetelmény egy termelő vállalatnál az átfogó, minden részlegre kiterjedő vállalatirányítási rendszer használata, amellyel elektronikusan, jól dokumentáltan megvalósítható a gyártásprogramozás és –követés. A jelenlegi rendszerünk alkalmas erre, azonban a jövő azonban az Ipar 4.0 bevezetése, melyre cégünk megkezdte a felkészülést.

– Hogyan kapcsolódik a vállalat az új termelési filozófiához, az Ipar 4.0-hoz?
– Az utóbbi években jelentős beruházásokat valósítottunk meg. Ez az éves árbevétel 10-15 százalékát, az elmúlt három évben több mint 1,3 milliárd forintot jelentett. Célkitűzéseink között a komplex technológiai fejlesztés, a kapacitásbővítés és a hatékonyság javítása szerepelt. A projektek kapcsán mind az eszközbeszerzéseknél, mind a gyártási folyamatok optimalizálása során figyelembe vettük az Ipar 4.0 által támasztott igényeket. A beruházások eredményeképpen magas minőségi követelményeknek megfelelő gyártástechnológiát tudtunk megvalósítani, amely lehetővé teszi a prémium kategóriás öntvények gyártását, valamint a nagysorozatú gyártást. Ezen kívül bevezettük az additív technológiát, a 3D nyomtatásra épülő rapid prototípusgyártást. A gyártási színvonal emelése mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a biztonság növelésére is. A fejlesztések érintették információs és kommunikációs rendszereinket is, ezáltal megteremtettük a feltételeit, bevezettünk intelligens technológiákat. A fejlesztések révén értük el, hogy ma már elismert beszállítói vagyunk a járműiparnak, és olyan világvállalatokat tudhatunk partnereink között, mint a Knorr-Bremse vagy a BMW. Cégfilozófiánk azonban, hogy ne álljunk meg, folyamatosan fejlesszünk.

(A képen balról jobbra: ifjabb és idősebb Győri Imre.)

Kiemelt Partnereink