Beszállítók Európa precíziós finomöntödéjévé akar válni a Magyarmet

Európa precíziós finomöntödéjévé akar válni a Magyarmet

2015.11.03 10:08

Európa precíziós finomöntödéjévé akar válni a Magyarmet

A Magyarmet Kft. 1981-es alapítása óta alkalmazza a viaszkiolvasztásos precíziós öntési eljárást, mellyel Magyarország vezető finomöntödéjévé vált. Beépítésre kész alkatrészei a feldolgozóipar különböző ágazataiban kerülnek alkalmazásra.

Hirdetés

A mai Magyarmet öntödét az MMG Automatikai Művek alapította 1981-ben és korszerű berendezésekkel, nyugat-európai gyártási technológiával látta el. A folyamatos technológiai fejlesztés és az 1980-as évek alatt kialakult több bel- és külföldi vevői kapcsolat kölcsönhatása eredményeképpen az öntöde neve ismertté vált a nyugati piacokon is. Az öntödét 1993-ban a német Schmidt + Clemens cég vásárolta meg. Ezzel jelentős piacok nyíltak meg a Magyarmet előtt, mivel az S+C korábban működő két öntödéjét leszerelte, és a teljes piac kiszolgálását áthelyezte Bicskére. Az öntödét igazgató Győri Imre kohómérnökként már az üzem építésekor is az MMG-nél dolgozott, majd vezetésével olyan színvonalra emelte a Magyarmetet, amely lehetővé tette, hogy kiemelkedő minőségű termékeket szállítsanak a világ minden pontjára. Tíz év együttműködés után, 2003-ban kivásárolta a céget a német tulajdonostól, és azóta további jelentős beruházásokat, technológiai- és piacfejlesztéseket valósított meg.

A korábbi tulajdonos máig fontos partnere a vállalatnak, de a függetlenedésnek köszönhetően a portfólió folyamatosan bővülhetett. A Magyarmet mára a legkülönbözőbb iparágak beszállítója. Termékei széles palettáján megtalálhatóak többek között az élelmiszeripari gépalkatrészek, szivattyú- és szelepalkatrészek, petrolkémiai, műszeripari, eljárástechnikai termékek, energetikai alkalmazásokra gyártott termékek, járműipari alkatrészek is.

A cég kiemelkedő eredménye, hogy 2010 óta stratégiai beszállítója a Knorr-Bremse vállalatcsoportnak. Az elmúlt években többmilliós darabszámban szállítottak alktrészeket a gyorsvasúti fékberendezésekbe, mely szállítói teljesítmény elismeréseként a Knorr-Bremse az Év beszállítója díjjal tüntette ki a vállalatot.

A Magyarmet szoros együttműködésben dolgozik a Grundfos csoporttal is. Jelenleg 160 terméket, köztük több mint 100 különböző típusú járókereket gyárt a cégnek nagyszériában. Ezek között megtalálhatóak speciális anyagból, illetve kerámiamagos gyártási technológiával készült termékek is. A különleges alapanyagoknak és az Európában is egyedi technológiának köszönhetően a Magyarmet a Grundfos speciális öntvényeinek kizárólagos hazai beszállítója.
Az elmúlt időszakban a Magyarmet piacfejlesztési stratégiája az autóipar felé fordult. A Porschénak gyártott kipufogócsonkok mellett 2015-ben kezdődik a megmunkált, szerelt, beszerelésre kész alkatrészek gyártása a BMW csoport számára.

A cég mindig is elkötelezett volt a folyamatos fejlesztés stratégiája mellett. Ezt az elvet követve kezdett bele 2014-ben ifj. Győri Imre, az alphaMet Kft. ügyvezető igazgatója egy olyan fejlesztésbe, amely Magyarországon is egyedülálló gyártástechnológiával ötvözte a Magyarmet sok évtizedes öntészeti tapasztalatát. A 3D nyomtatás és az erre a technológiára épülő rapid prototípusgyártás lehetővé teszi, hogy a vevő akár két-három héten belül beszerelésre kész alkatrészt kapjon kézhez.

A gyártástechnológia folyamatos fejlesztése, a nagy összegű beruházások és a Magyarmetre jellemző jövőbe tekintés eredményeképpen a cég évről évre növelni tudja árbevételét. Ezzel nem hogy megőrizni, de tovább erősíteni is képes piaci pozícióját, és nem csak Magyarország, de egész Európa meghatározó precíziós finomöntödéjévé válhat.

(x)

Kiemelt Partnereink