Beszállítók Egyre tovább terjed a japán alumíniumgyártó hamisítási botránya

Egyre tovább terjed a japán alumíniumgyártó hamisítási botránya

autopro.hu/B.B. | 2017.10.24 06:30

Egyre tovább terjed a japán alumíniumgyártó hamisítási botránya

Miután kiderült, hogy a Kobe Steel meghamisított egyes minőségi paramétereket, az autógyártók sora kezdett belső vizsgálatokba, a hatóságok pedig házkutatást tartottak a beszállítónál.

Hirdetés

Két hete derült ki, hogy a harmadik legnagyobb japán fémipari beszállító tíz éven keresztül hamisíthatta meg egyes alumíniumtermékeinek minőségi adatait. A Kobe Steel alumíniumból és rézből készült, főleg autó- és repülőgépipari felhasználásra szánt alkatrészek anyagvastagsági, szilárdsági és tartóssági mutatóit láthatta el hamis paraméterekkel. Előzetes becslések szerint a csalás a japán beszállító termékeinek négy százalékát érintheti.

Az ügy hatására autógyártók sora, köztük a Toyota, a Nissan, a General Motors és a Tesla kezdett belső vizsgálatokba, hogy kiderítsék, a dokumentációkhoz képest a valóságban gyengébb minőségű alkatrészek befolyással vannak-e termékeik biztonságára. Az érintettek köre jóval nagyobb lehet, hiszen a Kobe Steel kétszáznál is több autóipari nagyvállalatnak szállít be. Az esetre eddig autógyártók tucatján kívül repülőgépipari és vasúti vállalatok is reagáltak, a hírek szerint pedig hadászati eszközök gyártói is vásároltak a gyanús nyers- és félkész anyagokból.

Az ügy felgöngyölítése során az is kiderült, hogy a módosított paraméterek az abroncsgyártásra is kihatással lehetnek, ugyanis a Kobe Steel ügye az autóipari gumigyártás során felhasznált acélhuzalokat is érinti.

Mivel eddig a fogyasztói oldalon semmilyen jele nincs, hogy a manipulált minőségű értékek veszélyt jelentenének, egyelőre nem kell az iparágat felforgató, globális visszahívásoktól tartani. A Kobe Steel nehézségeit ettől függetlenül nem szabad bagatellizálni, az utóbbi két évben veszteséget termelő vállalat anyagi helyzete a várható következményektől könnyedén meginoghat. A cég részvényei az elmúlt napokban például negyven százalékot estek.

Időközben a hatóságok, pontosabban a japán ipari szabványok betartatásáért felelős bizottság megbízottjai razziát tartottak a Kobe Steelnél.

Mivel a Kobe Steel ügyfelei között szinte minden japán autógyártó megtalálható, az ügy árnyékot vethet a japán autógyártás biztonságába és minőségébe vetett globális fogyasztói bizalomra. Ezt csak tetézi, hogy a Kobe Steel botránya után nem sokkal a Nissannál is minőségügyi problémákról rántotta le a leplet az egyik japán tévécsatorna.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink