Beszállítók Drónoktól tanul a Valeo sofőr nélküli rendszere

Drónoktól tanul a Valeo sofőr nélküli rendszere

Panker Gergő | 2015.04.09 12:46

Drónoktól tanul a Valeo sofőr nélküli rendszere

A Valeo és a Safran Párizsban mutatta a be a közösen fejlesztett, önálló közlekedésre alkalmas Drive4U tanulmányautót. Az autó ötvözi az autóipar és az űriparban található technológiákat.

Hirdetés

A Valeo azon dolgozik, hogy a partnercég Safran drónjai, illetve egyéb katonai technológiáinak segítségével önálló közlekedésre alkalmas járművekhez szükséges platformokat hozzon létre az évtized végéig.

A Valeo szerint az első megoldások már három éven belül elérhetők lesznek az autótulajdonosok számára. A francia beszállító egy sofőr nélküli járművet és további, a katonai és űripari berendezéseket gyártó Safrannal közösen fejlesztett prototípusokat mutatott be múlt pénteken a francia fővárosban.

Párizsban debütált a Valeo és a Safran önálló közlekedésre alkalmas prototípusa, a Drive4U

Egy 2013-as kutatás-fejlesztési egyezményen belül a párizsi központú vállalatok önálló közlekedésre alkalmas platformok fejlesztésén dolgoznak, amelyek minden alkalmazási területen, kisautóktól egészen űrsiklókig megfelelnek az kívánt előírásoknak.

– Gyorsan felismertük, hogy sokkal több bennünk a közös, mint azt korábban gondoltuk – mondta Guillaume Devauchelle, a Valeo innovációért felelős vezetője. – Kiderült, hogy egy sofőr nélküli jármű nem más, mint egy földön közlekedő drón.

Az autók, amelyek egy teljes utat képesek megtenni emberi beavatkozás nélkül, még mindig évekre vannak, ám az automatizáció egyre nagyobb teret nyer, és már most is elérhetők olyan modellek a piacon, amelyek képesek önállóan a lassú haladásra, illetve fékezésre, ha egy gyalogos lép az autó elé.

Az elemzők szerint az autonóm autózás egy rohamosan növekvő piac, ráadásul a sofőrök az online szolgáltatásokat is szabadabban használhatják, ha még a kormányt sem kell fogniuk. A Google és az Apple megjelenésével a hagyományos autópiac jelentős változásokon megy majd keresztül.

A Valeo-Safran együttműködés azért életképes, mert mindkét vállalat gyökeresen más piacoknak szállít termékeket – mondta Jacques Aschenbroich, a Valeo vezérigazgatója. A Valeónak lehetősége van, hogy a közösen fejlesztett technológiákat az autógyártók számára értékesítse, míg a katonai, űripari, légipari és vasúti alkalmazások a Safran érdekeltségébe tartoznak.

A vállalat elmondta, hogy a Safran a Valeo által fejlesztett 360 fokos kamerával és a hozzá tartozó szoftverrel lát el katonai járműveket.

A Valeo megoldásaival szerelt önálló közlekedésre alkalmas járművekben a Safran által fejlesztett infravörös radarokat, különböző algoritmusokat és „dinamikus térképfunkciókat“ használnak majd.

Aschenbroich szerint a k+f együttműködés „ötletek egész sorát “ eredményezte. – Viszonylag rövid időn belül számos Safran-termék köszön majd vissza a Valeo megoldásaival szerelt járművekben, illetve számos Valeo-terméket láthatunk majd a Safran űripari és katonai termékeiben – tette hozzá a Valeo vezérigazgatója.

Via Automotive News Europe

Hirdetés

Kiemelt Partnereink