Szolgáltatók Carboferr: nőtt az acélipari termékek felhasználása a kelet-közép-európai régióban

Carboferr: nőtt az acélipari termékek felhasználása a kelet-közép-európai régióban

MTI | 2017.05.16 09:18

Carboferr: nőtt az acélipari termékek felhasználása a kelet-közép-európai régióban

Tavaly jelentősen meghaladta a 2008-as válság előtti szintet az ötvözetlen acélipari termékek felhasználási volumene a kelet-közép-európai régióban, és ezzel párhuzamosan emelkedett az acélalapanyagok tonnánkénti ára is – közölte a műanyagipari és acélipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt.

Hirdetés

A közlemény szerint a teljes ötvözetlen lapos acéltermék felhasználási volumene a visegrádi országokban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) a 2008-as 8,5 millió tonnáról 2016-ban 10,6 millióra emelkedett.

Megjegyezték, hogy az Európai Unió felhasználási volumene 2008-ban 79,5 millió tonna volt, 2016-ban pedig ennél 0,7 százalékkal alacsonyabb, 75 millió tonnát tett ki.

A Carboferr tájékoztatása szerint a régióban a 2016. február és 2017. február közötti egy évben a felhasználási volumen növekedésével párhuzamosan 20,08 százalékkal, 1576 dollárról 1892 dollárra emelkedett az acélalapanyagok tonnánkénti ára.

Fazekas Roland, a Carboferr Zrt. vezérigazgatója szerint az építőipar kiugróan jó teljesítményével párhuzamosan tovább emelkedhet az acélipari termékek iránti kereslet.

A közleményben kifejtik, hogy az acél világpiaci árának emelkedésében szerepet játszanak részben a Kelet-Ukrajnában zajló politikai események is: február végén ukrán szakadárok ellenőrzésük alá vonták csaknem 40, ukrán joghatóság alá tartozó gyár és szénbánya irányítását, és lefoglalták az egyik legfontosabb, 52 millió dollárnyi forgalmat bonyolító helyi kibocsátó 20 millió tonna acélbugáját, tekercsét és durvalemezét.

Emellett az árakat befolyásolja az Európai Bizottság tavaly év végén megkezdett, távol-keleti acélalapanyagokra kivetett dömping-ellenes intézkedéssorozata is. Példaként említették, hogy a Kínából és Tajvanból származó rozsdamentes acélból készült egyes termékekre márciusban kivetett 30-65 százalékos, illetve 5-12 százalékos vámok miatt az elmúlt hónapokban csaknem másfélszeresére emelkedett a hulladékacél piaci ára is.

A Carboferr Zrt. egy 2011-ben alapított magyarországi tulajdonú, több mint 220 kereskedelmi és gyártó partnerrel rendelkező vállalat, amely 2016-ban csoportszinten acél- és műanyagipari termékek forgalmazásával 5,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el az egy évvel korábbi 3,6 milliárd forint után.

Adózott eredménye 2016-ban 50,12 millió forint, egy évvel korábban pedig 6,52 millió forint volt. Saját tőkéje 342,32 millió forint, mérlegfőösszege 1,48 milliárd forint volt tavaly év végén – közölte a vállalat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink