Beszállítók Bob Pyle: Nincs jobb helyszín a világon Győrnél az új gyárunkhoz

Bob Pyle: Nincs jobb helyszín a világon Győrnél az új gyárunkhoz

Gégény István | 2017.04.20 13:00

Bob Pyle: Nincs jobb helyszín a világon Győrnél az új gyárunkhoz

A Dana globális vezetőségét képviselő szakemberrel, a Light Vehicle Driveline Technologies divízió elnökével a fogaskerékgyár alapkövének letételekor beszélgettünk.

Hirdetés

– Miért döntöttek úgy, hogy Győrben építik fel az új gyárat – milyen előnyös adottságai vannak az Önök szemében ennek a helyszínnek?
– Számos dolgot tudnék említeni. Eddig is létezett telephelyünk Győrben, ahol három további gyárunk üzemel: haszongépjárművek számára készítünk tengelyeket, váltókat, erőátviteli alkatrészeket, hőcserélőket, és a pótalkatrészek kiszállítása is innen történik. Van már tehát tapasztalatunk abban, hogy mit jelent Győrben tevékenykedni, s mind az embereket, mind a környezeti és infrastrukturális adottságokat nagyon jónak tartjuk. Emellett igen jelentős támogatást kaptunk a helyi önkormányzattól és a magyar kormánytól egyaránt, amely biztosítja, hogy magyarországi befektetésünk versenyképes legyen a világ más tájaival összevetve. Nem csupán Közép-Európát vettük ugyanis számításba: bővíthettük volna létező tevékenységünket Mexikóban, de akár Kínában is beindíthattuk volna ezt a termelést. Ám amit Magyarország kínál, belekalkulálva a már itt zajló tevékenységeinket, megerősítette bennünk, hogy Győr a legjobb helyszín ehhez a beruházáshoz.

– Kétszáz új kollégát terveznek alkalmazni ebben az új gyárban. Hogyan szeretnék megtalálni ezeket a munkatársakat, annak ismeretében, hogy hazánkban kiélezett küzdelem zajlik a megfelelően képzett munkaerőért – miért válassza valaki a Danát új munkahelyéül?
– Ez izgalmas kérdés, hiszen világszerte kétségkívül nagy harc zajlik a tehetségekért. Teljesen mindegy, melyik pontját nézzük a térképnek: a leginkább felkészült szakemberek megtalálása globális kihívás. Ugyanakkor a Dana igen sikeres ebben a küzdelemben. Ez annak is köszönhető, hogy milyen vállalat vagyunk, hogy milyen értékeket képviselünk: megbízható, amerikai gyökerű nemzetközi nagyvállalat a Dana, amely teljesíti a vállalásait, s amelynek nagyon jó kapcsolata van saját munkatársaival. Ráadásul igazi csúcstechnológiát hozunk Győrbe – új gyárunkban high-tech fogaskereket fogunk előállítani professzionális berendezésekkel, kimagasló képességekkel rendelkező munkatársakkal, emellett versenyképes béreket és egyéb juttatásokat garantálunk kollégáinknak. Ezzel együtt olyan fejlődési lehetőséget kínálunk, amely más vállalatoknál aligha adódik. Nagy örömmel tekintünk nemzetközi fejlődésünkre, ez Európára is igaz. Meggyőződésem, hogy a Dana nagyszerű munkahely, ahol érdemes karriert építeni.

– Az Amerikai Egyesült Államokból nézve milyennek látja a magyar járműipart: mik az erősségeink, hol lát további fejlődési lehetőséget?
– A magyar innovativitás hosszú történelmet tudhat magáénak, akár a magyar embereket, akár az egész országot nézzük. Képzett munkaerő, hozzáértő szakemberek, színvonalas mérnöki tevékenység, nagyon jó egyetemek és fejlett járműipari bázis – ezek jellemzik önöket. A járműipar tudásbázisa kiépült, ez nagyon fontos számunkra. További előnyös tulajdonság a szemünkben a kormányzat és az üzleti élet szoros együttműködése. Az adórendszer megváltoztatása elősegíti a vállalatok letelepedését Magyarországon, az alacsonyabb adók és fejlesztések versenyképessé teszik az ide érkező cégeket és megteremtik a lehetőségét, hogy jó béreket fizessünk. A beruházások ösztönzése és a képzési programok ugyancsak hozzájárulnak a helyi növekedéshez. Közép-Európa nagyszerű fejlődési lehetőségeket kínál a világ járműiparában. Úgy látjuk, a kontinens gazdasága is egyre inkább talpra áll, az európai járműipar szintén fejlődik. Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink