Beszállítók Beruháztak, fejlesztettek, építkeztek – ilyen évük volt a kkv-knak

Beruháztak, fejlesztettek, építkeztek – ilyen évük volt a kkv-knak

autopro.hu | 2016.01.08 07:17

Beruháztak, fejlesztettek, építkeztek – ilyen évük volt a kkv-knak

Összeszedtük azt a 15 kis- és középvállalkozást, ahol 2015-ben értek be a korábbi évek fáradozásai. Nézzük, mely cégek kerültek fel a listára!

Hirdetés

Egy 2015-ös felmérés szerint száz magyar mikrovállalkozásból hatvanöt számít sikeres működésre rövid távon, kisvállalkozásáknál ez az arány eléri a bíztató nyolcankettőt. A kutatásból az is kiderül, hogy a kisvállalkozások nyolcvannégy százaléka hajtott végre valamilyen beruházást az elmúlt öt évben, míg ez a mikrovállalkozások hatvanöt százalékára igaz. Lássuk, hogyan járultak hozzá a járműiparban tevékenykedő kkv-k a statisztikához!

Dolgoznak a Magyarmetnél

Kezdjük a fejlesztésekkel, beruházásokkal – szerencsére 2015-ben nagyon aktívak voltak a magyar kis- és középvállalkozások. A Magyarmet Finomöntöde 208 millió forintos technológiai- és kapacitásbővítő fejlesztést hajtott végre bicskei telephelyén. A beszerzett és üzembe helyezett új műszaki berendezésekkel biztosítani tudják a szabályozott hűtést a kerámiaforma-gyártásnál, a vastag falú öntvények viaszformáinak gyártását, a kerámiamagok vegyi úton történő eltávolítását, az öntvénymegmunkáló kapacitás növelését, a megmunkált kész öntvények háromdimenziós bemérését, illetve az első mintadarab rövid határidejű gyártásával a vevői igények gyors kielégítését.

A Nógrád megyei Szügyön működő, a gépjárművek és haszongépjárművek műanyagalkatrész-gyártásával foglalkozó Parat Ungarn Kft. új gyáregysége megvalósításának több mint 1,6 milliárd forintos költségét 50-50 százalékban saját, illetve uniós forrásokból biztosította. A korábban kabriótetőket gyártó Parat 15 éve működik Szügyön. A német tulajdonosok 2013-ban eladták nógrádi üzemüket, és a szomszédos területen építették fel a gépjárművek és haszonjárművek műanyag alkatrészeit gyártó Parat Ungarn Kft. 12 ezer négyzetméter alapterületű gyárát. Mára a világ legjelentősebb prémium kategóriás autógyártóit tudhatják vevőik között, így a BMW, Audi, Porsche, vagy Volvo beszállítói.

225 millió forintos támogatást kapott a kunszentmártoni UT Automotive Kft. A vállalkozást 2014-ben alapította a fémmegmunkálásra specializálódott UniTrade M&M Kft., amely leányvállalatba szervezte ki az autóipari alkatrészek gyártását. Az újonnan indított társaság nemzetközi első vonalbeli gyártók számára szállít. A forrásból a társaság új gépeket és berendezéseket vásárol, illetve a gyártáshoz szükséges forgóeszközigényt is biztosíthatja majd.

A Grana gépparkja

500 millió forintból fejlesztett a Grana Kft. A győri cég 1997 óta fröccsöntéses technológiával gyárt műanyag alkatrészeket, tükörtartókat, tető-és lámpaalkatrészeket, kuplungpedált és kilincseket az Európában jelen lévő autómárkákba, Audikba, Mercedesekbe, vagy Volkswagenekbe.

Átadták a több mint harminc éve működő, többek között elektronikai berendezések, kapcsoló- és vezérlőszekrények gyártásával foglalkozó Kontakt-Elektro Kft. új üzemcsarnokát a Pécsen.

Összesen 315 millió forintos beruházásból bővítette gyártóterületét, és korszerűsítette gépállományát, fokozta gyártókapacitását a magyar Melior Laser Kft. lemezmegmunkálással és lemezalkatrész gyártással foglalkozó cég.

Új üzemcsarnokkal bővítette komáromi gyárát a Kayser Automotive Hungária Kft. A cég műanyag autóalkatrészeket, üzemanyag-vezetékeket, levegőcsatornákat, nyomásszabályzó szelepeket és egyéb alkatrészeket állít elő. Legnagyobb vevői a Mercedes, a Volkswagen csoport, a BMW, valamint a DAF autógyárai.

Katonás rend a Borsodi Fémmegmunkálónál

A győri székhelyű Borsodi Fémmegmunkáló Kft. a Növekedési Hitelprogram révén mintegy 500 millió forintos beruházást kezdett el 2015-ben. Acég a szombathelyi telephelyét kívánja a program révén kibővíteni: a beruházás által a jelenlegi huszonöt munkatársat számláló dolgozói létszám megnégyszereződik, vagyis további hetvenöt munkatárs számára teremtenek munkahelyet. A jellemzően egyedi és kis sorozatú improduktív alkatrészek előállításával foglalkozó cég a megnövekedett vevői igények miatt kinőtte jelenlegi üzemét, ezért fog csarnoképítésbe.

Megkétszerezte árbevételét a Prettl-csoport szekszárdi telephellyel működő autóipari beszállító vállalkozása, a Pannónia Kábeltechnika Kft. A növekedés két új termék, az elektromos kerékpárokhoz és a prémium kategóriás gépkocsikhoz készült kábelek gyártásának volt köszönhető.

Bejelentette a Schäfer-Oesterle Kft., hogy újabb üzemcsarnokot épít a bonyhádi ipari parkban. A főként sebességváltó-és kormányburkolatokat, ajtókárpitot, oszlopbevonatokat gyártó cég egy 4000 négyzetméteres csarnokot létesít és 150 munkatárssal növeli a dolgozók számát.

Munka a gyöngyösi lámpagyárban

Két új termék gyártását kezdte meg tavaly a gyöngyösi Stanley. Jelenleg kizárólag japán autógyárak részére gyárt első és hátsó lámpákat. A legjelentősebb vevője a Honda, amelynek angliai és törökországi gyárába is szállít lámpákat.

A műszaki textilt gyártó, tolnai székhelyű Tolnatext Bt. mintegy tíz százalékkal 4,9 milliárd forintra növelte árbevételét tavaly. Az autóiparnak is beszállító társaság új, 500 négyzetméteres üzemcsarnokot épített, valamint mintegy 200 millió forintért vásárolt új gépeket.

Jubilemokból sem volt hiány tavaly, volt is mit ünnepelniük a magyar kkv-knek. Az Austropannon Kft., ami 1990 óta az Eberspächer Vállalat magyarországi vezérképviselete – 2015-ben ünnepelte 25 éves jubileumát. Többek között a magyarországi mentőautók belső terének fűtését, a közlekedési vállalatok buszainak jelentős hányadának fűtését és hűtését biztosítják Eberspächer berendezések. Emellett a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség speciális járműveinek jó részében és vasúti járművekben is megtalálhatóak ezek a készülékek.

Tizedik évfordulóját ünnepelte a Femomatik. Termékeink között szerepelnek pneumatikus, hidraulikus és mechatronikus komponensek és késztermékek, úgymint a munkahengerek, sebességváltók és szelepek.

Az igm első magyarországi autóipari vevője a Rába volt: a vállalat hegesztőrobotot rendelt tőlük

Huszonötéves volt tavaly az igm Robotgyártó. A magyar leányvállalat eddig több mint 3500 berendezést telepített világszerte. A cég legújabb fejlesztése az elektronsugaras hegesztőberendezés, melynek az az érdekessége, hogy légüres térben képes hegeszteni. A Győrben dolgozó szakemberek évente átlagosan 150-200 robotot adnak át partnereiknek. A legnagyobb megrendelőjük jelenleg Kína.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink