Beszállítók Békéscsabán lesz a Linamar európai elektromos hajtáslánc gyára

Békéscsabán lesz a Linamar európai elektromos hajtáslánc gyára

autopro.hu | 2019.06.25 12:23

Békéscsabán lesz a Linamar európai elektromos hajtáslánc gyára

A Linamar 17,6 milliárd forintból valósít meg új, zöldmezős beruházást Békéscsabán. A most épülő gyárban saját tervezésű, elektromos hajtásba beépülő hajtóművet gyártanak majd. A szerelősorok mellett hajtómű tesztelési kapacitást is kiépítenek, továbbá jelentős fogaskerék megmunkáló gépparkot hoznak létre.

Hirdetés

– Az LTH divízió építése javában zajlik, a csarnok már áll, és hamarosan megkezdődnek a belső munkálatok. Ezzel párhuzamosan a kiszolgáló épületeken is dolgoznak partnereink. Várhatóan 3-4 hónapon belül mind a termelést, mind a szellemi munkavállalókat be tudjuk költöztetni – mondta el az Autoprónak Tüskés István, a Linamar Technology Hungary minőségbiztosítási és műszaki igazgatója.

Hozzátette: az új gyár fő terméke egy saját tervezésű, elektromos platformokba beépülő hajtómű lesz. A beépülő forgácsolt és előszerelt egységeket mind házon belül állítják elő.

A békéscsabai Linamar új beruházásának látványterve
A békéscsabai Linamar új beruházásának látványterve

A Linamar ezen túlmenően szeretné a precíziós fogaskerék gyártási folyamatot teljes mértékben lefedni és jelentős alumínium megmunkálási bázist alakít ki. A mostani magyarországi telephelyekhez hasonlóan differenciálmű megmunkáló és szerelő sorokat is kiépítenek.

A 17,6 milliárd forintból megvalósuló beruházástól a Linamar hat év alatt 127 milliárd forintot meghaladó többletbevételt vár.

A beruházás révén a békéscsabai üzem a Linamar első európai, globálisan pedig a második eAxle gyártóközpontja lesz. A vállalat kanadai fejlesztési centerével közösen a magyar szakemberek analízismérnöki, minőségbiztosítási tudásbázist és módszertant szeretnének kiépíteni.

A Linamar kiemelt projektként kezeli a békéscsabai beruházást. Évek óta szerepelt a cég tervei között, hogy Európában az elektromos hajtáslánc egységeit és komponenseit gyártó üzemet hozzon létre, amely most Magyarországon valósulhat meg.

A gyár elindulása már az idei évben várható. Első körben mintegy 100, 2022-től pedig várhatóan 250 új munkahely jön létre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink