Beszállítók Beismeri hibáját, egymilliárd dollárral vezekel a Takata

Beismeri hibáját, egymilliárd dollárral vezekel a Takata

autopro.hu/B.B. | 2017.01.13 12:30

Beismeri hibáját, egymilliárd dollárral vezekel a Takata

Várhatóan bűnösnek vallja magát a légzsákbotrányba keveredett beszállító. Az áldozatok és családjaik 125 millió dollár kártérítésre számíthatnak, de a cég az autógyártókat is kompenzálja a visszahívások miatt.

Hirdetés

Komoly előrelépést tesz a Takata a légzsákokkal kapcsolatos, a világ eddigi legnagyobb autóipari visszahívását okozó botrány ügyében: az autonews.com szerint a gyártó várhatóan elismeri bűnösségét, és komoly kártérítések fizetését vállalja fel. Előbbi a büntetőjogi eljárást gyorsíthatja fel, míg utóbbi összesen egymilliárd dolláros kártérítésfizetést takar a világszerte 16 halálesettel és több száz sérülttel járó üggyel kapcsolatban.

A visszahívások költségeihez képest viszonylag kis összeg egy 25 millió dolláros hatósági büntetésből, 125 millió dollár, az áldozatoknak és családtagjaiknak járó kártérítésből, valamint további 850 millió dollárból áll. Utóbbit az autógyártók kapják, a beszállító így szeretné valamelyest kompenzálni a kényszerjavítások miatti költségeket.

Az egyezség ezen felül rögzíti, hogy a Takata egy független szervezet bevonásával a fenntarthatóság érdekében felülvizsgálja pénzügyeit, melyek akár újabb, jelentős anyagi és szerkezeti átalakításokkal járhatnak. A megállapodás gyors elfogadásának hátterében a VW-botrányhoz hasonló okok állhatnak: a cég vezetői valószínűleg próbálják az USA-beli tárgyalások minél nagyobb részét maguk mögött tudni az új amerikai elnök beiktatásáig.

A Takata 2015-ben már fizetett egy, a mostaninál kisebb, 70 millió dolláros büntetést az Egyesült Államokban.

Kiemelt Partnereink