Beszállítók Az USA cégei nagy fantáziát látnak a magyar járműiparban

Az USA cégei nagy fantáziát látnak a magyar járműiparban

Gégény István | 2017.04.06 08:40

Az USA cégei nagy fantáziát látnak a magyar járműiparban

Letették a Dana újabb hazai gyárának alapkövét, a domináns beszállító így még közelebb kerül az európai piachoz. Fogaskerekek gyártása mellett komplett futóműveket is készíthetnek majd.

Hirdetés

Ritkaságnak tűnik, hogy egy nagyvállalat egyazon településen négy gyárat is üzemeltessen, ám a Dana épp erre készül. – Győr befogadó, támogató helyszín, ahol ráadásul megfelelő egyetemi háttér garantálja a hosszabb távú sikeres tevékenységet – indokolta a döntést az új létesítmény alapkövének letételekor Charles Wassen, a Dana Hungary ügyvezető igazgatója.

Az amerikai beszállító 46 millió eurót fektet be a csúctechnológiát ígérő új gyár megvalósításába, amihez a HIPA közvetítésével a magyar állam is hozzájárul vissza nem térítendő támogatás és adókedvezmények formájában. Az építkezés nemcsak elkezdődik, de várhatóan be is fejeződik idén, s bár a gyártósorok 2018-ban elindulnak, a széria termelést 2019 kezdetére datálják a szakemberek. 2020-ig 200 új munkatársat venne fel új gyárába a Dana, akik hiopid és ívelt kúpkerék hajtásegyésgeket állítanak majd elő. Az idehaza már most is 600 főt foglalkoztató vállalat közlése szerint teljes futóművek összeszerelésére ugyancsak alkalmas lesz a telephely.

A rendezvényen nem rejtették véka alá, hogy a gyár szoros relációban működhet a Jaguar Land Rover leendő szlovákiai üzemével – a tényt egy Jaguar személyautó és egy Land Rover terepmodell reprezentatív jelenléte nyomatékosította a résztvevők számára.

– Nem ez az egyetlen idei gyártelepítésünk: Ausztráliában, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban is hasonló alapköveket rakunk le 2017-ben – helyezte globális dimenzióba a győri ünnepséget Bob Pyle, a Dana Light Vehicle Driveline Technologies elnöke. E titulusból pedig még inkább kikövetkeztethető, hogy miben újít a Dana eddigi magyar aktivitásához képest: nyitni kívánnak a haszongépjárművek mellett a személyautók alaktrészellátása felé. – Nagy lehetőséget látunk Európában. Az új gyár jelentősen segít majd abban, hogy európai ügyfeleinkhez gyorsabban, költséghatékonyabban juttassuk el technológiánkat – tette hozzá az elnök.

Tányérkerék és kúpkerék az autóalkatrészeket gyártó és forgalmazó amerikai Dana cégcsoport negyedik gyáregységének alapkőletételén Győrben

Képletesen szólva az új fogaskerékgyár fontos fogaskerék lehet hazánk és az USA járműipara között: ők az EU-n kívüli legnagyobb befektetők Magyarországon, egyben Németország után a második legjelentősebb exportpiacunk. További 12 potenciális beruházásról tárgyal a HIPA amerikai cégekkel, így nem kétséges, hogy a tengerentúli jelentlét tovább fog növekedni országunkban.A beruházás hazai nemzetgazdasági jelentőségére utal, hogy az alapkő letételénél jelen volt Szijjártó Péter miniszter és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynükség elnöke is. A tárcavezető két fogalom köré csoportosította köszöntőjét: bátorság és bölcsesség. – Világgazdasági és világpolitikai fordulat zajlik napjainkban. A globális gazdaság globális versenyt hozott el, vagyis a világon mindenkivel versenyzünk. Ma már nem elegendő csupán vonzó termelési helyszínnek lenni, hanem vonzó kutatás-fejlesztési helyszínnek is kell lennünk. Bátorság kell ahhoz, hogy Magyarország legyen a legvonzóbb befektetési helyszín az ilyen beruházások számára, amelyet adókezvezményekkel, illetve digitális fejelsztési programmal is elősegítünk – fogalmazott Szijjártó Péter. A másik gondolatszál, a bölcsesség megemlítése arra vonatkozott, hogy ha nem hozzánk, hanem egy szomszédos országba költözik egy autógyártó – ahogy ezt a Jaguar Land Rover teszi Nyitra esetében –, akkor nekünk ezt elfogadva fel kell ismerni a lehetőséget az oda beszállító vállalatok letelepítésére. A mostani alapkőletétel a miniszter szerint ennek ékes példája.

Fotók: MTI/Krizsán Csaba

Kiemelt Partnereink