Beszállítók AGC: új raktárcsarnok az év végéig

AGC: új raktárcsarnok az év végéig

Gulyás Géza | 2017.09.21 12:30

AGC: új raktárcsarnok az év végéig

Egy 2800 négyzetméteres raktárcsarnokot alakítanak ki az AGC Glass Hungary Kft. tatabányai gyárában, amit még ebben az évben beüzemelnek, tudtuk meg Papp Zoltán ügyvezető igazgatótól.

Hirdetés

A tatabányai autóüveggyárban tart az őszi csúcs, mivel rendkívül sok a megrendelés.

– Néhány gyártási területen ugyan akadtak gyengébb periódusok, de nagy vonalakban hoztuk a tervet – közölte Papp Zoltán. – Az eredményességet tekintve a cégcsoporton belül a legjobbak között vagyunk. Most is nagyon sok a megrendelés, emellett egyaránt magasak vezetőink és vevőink elvárásai, ezért nagy a leterheltség, sok a túlóra. Be tudna segíteni a gyártásba az oroszországi, a kínai vagy a brazíliai gyár, de ez akkora költségekkel járna, hogy nem éri meg.

Természetesen egyszerűbb lenne nagy sorozatokat készíteniük, de ezek aránya csökken. Növekszik a kifutó modellek száma szinte mindegyik autógyárban, ezekhez csereüveget kell gyártani, a kis széria az elvárás. Az oldalüveggyártásban a veszteségek csökkentése, a hátsóüvegek esetében pedig a folyamatok gyorsítása ad extra feladatokat.

– Dolgozóink száma több mint ezer, ezt szeretnénk stabilizálni – folytatja Papp Zoltán. – Elsősorban a szereldei és a csomagolói területen nagyobb jelenleg a létszámigény. Felgyorsítjuk a belső oktatás folyamatát, hogy a munka hatékonysága megmaradjon. Egy 2800 négyzetméteres raktárcsarnokot alakítunk ki még idén, év végéig beüzemeljük. A késztermékeket fogjuk itt tárolni, így egyszerűbb lesz a logisztika.

Szükség van a készségfejlesztő oktatásokra, a csapatépítő tréningekre, amelyek során erősödik az együttműködés a részlegek között. Szóba kerülnek a külföldi képzések, karrierlehetőségek is. Az ázsiai és az amerikai kontinensre egyaránt eljuthatnak a dolgozók, ismerkedhetnek az ottani munkakultúrával. Ötleteiket szívesen fogadják, jók a visszajelzések.

Nagy Katalin az AGC nyereményautójával

Rendkívül fontos a munkavédelmi előírások betartása, tudjuk meg Nagy Katalin EHS menedzsertől. Megújult csapattal és nagy tapasztalattal a hátuk mögött sikerült elérniük, hogy változzon a dolgozók hozzáállása (safety mindset) a munkavédelmi kérdésekhez. Elindították munkavédelmi játékukat, melynek során a dolgozók havi rendszerességgel találkoznak a gyári életből merített, problémás helyzetekkel, melyeket elemezniük kell. Így tudatosan átgondolják, hogy egy-egy tevékenység milyen veszélyeket rejt, és egy következő alkalommal, amikor hasonló szituációba kerülnek, nem követnek el szabályszegést. A játék fődíja egy autó, mindenki lelkesen játszik, eközben észrevétlenül történik a tudatformálás.

Veszélyes viselkedés és a LOTO lakat

Készült egy anyag 14 veszélyfajtáról, ezeket vízesésszerűen oktatták a felső- és középvezetőknek is, minden szintet bevontak. A veszélyes viselkedés megfigyelésére programot indítottak, amely során a dolgozók munkájuk mellett végeznek olyan elemzéseket, ahol azt vizsgálják, hogy egy-egy kolléga mennyire biztonságosan végzett el egy adott feladatot; majd visszajelzést adnak akár a pozitív, akár a negatív tapasztalatokról.

Nagy súlyt fektettek a Last Minute Risk Assessment rendszer kidolgozására, hiszen a nehézipari környezetben bármikor előfordulhat olyan tevékenység, melyre nincs előírt munkautasítás, de annak ellenére az adott feladatot el kell végezni. Ilyen esetekben a dolgozók egy gyors kockázatértékelést végeznek, hogy felmérjék és kiküszöböljék a munkavégzés során felmerülő veszélyeket, kockázatokat. A Lock Out Tag Out (LOTO) eljárás kidolgozása és bevezetése a gyakorlatban nem kis feladat volt. Megértetni a dolgozókkal azt, hogy a veszélyes energiák kizárása lehet, hogy igényel némi többlet időt egy-egy munkafolyamatban, ellenben az életüket mentheti meg, mert a gépet nem tudják újraindítani, amíg a veszélyes térben tartózkodnak. Versenyhelyzetben, amikor a legyártott darabszám, a profit áll szemben a munkavédelemmel, soha nem egyszerű megnyerni a dolgozókat. Mára azonban sikerült elérni azt, hogy mindenkinek a zsebében ott lapul az energia-kizárást elősegítő LOTO lakat és a mindennapi munkájuk során használják is.

– Munkabaleseti statisztikáinkkal világszinten is nagyon jó helyen állunk, hiszen kilenc és fél éve nem történt olyan technológiából eredő baleset, amely munkanap-kieséssel járt volna – teszi hozzá Nagy Katalin.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink