Beszállítók A jövő azoké, akik alkalmazkodnak a változó világhoz

A jövő azoké, akik alkalmazkodnak a változó világhoz

Beck András | 2019.10.14 09:00

A jövő azoké, akik alkalmazkodnak a változó világhoz

A fizikai dolgozóknak a földrajzi közelség, míg a mérnököknek az izgalmas kihívásokat tartogató feladatok a legfontosabbak, amikor arról kérdezik őket, hogy mi miatt maradnak szívesen a thyssenkruppnál. Dolgozunk egy karrierút lehetőségen, ahol fel tudják mérni a kollégák, hogy honnan hova juthatnak el szakmailag – emelte ki Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.

Hirdetés

– A hétköznapokban mivel lehet erősíteni a munkatársak lojalitását?
– Itt természetesen különbséget kell tennünk a kompetenciaközpont és a gyárak között. Budapesten nagy hangsúlyt fektetünk a továbbfejlődési lehetőségekre. Egy mérnöknek nagyon fontos hogy szakmailag érdekes feladatokon dolgozhasson. Azon kevés Magyarországon működő vállalat közé tartozunk, ahol az iparág legfontosabb újdonságain dolgozhatnak a mérnökök. Ez önmagában nagyon pozitív hívó és megtartó erő. Másrészt lehetőséget biztosítunk a cégen belüli mozgásra is, így új feladatokban és pozíciókban próbálhatják ki magukat a mérnökeink. Dolgozunk is egy karrierút lehetőségen, ahol fel tudják mérni a kollégák, hogy honnan hova juthatnak el szakmailag. Így nem kell hosszú évekig ugyanabban a pozícióban dolgozni, előnyös ha egy másik feladatban is kipróbálhatják magukat. Külföldre is mehetnek a kollégáink, de nem ez a jellemző hiszen kompetenciaközpontként pont hozzánk érkeznek külföldről tanulni. A rezidens gyárakba juthatnak el külföldre a hazai mérnökök, ahol a helyi gyárban dolgozókat segítik. Több tíz kollégánk dolgozik Kínától, az Egyesült Királyságon, Japánon keresztül Brazíliáig vagy Mexikóig bezárólag. A külföldi autógyárakba és a thyssenkrupp-üzemekbe is küldünk ki munkatársakat. A fizikai dolgozóknál inkább a számos csapatépítő programnak van fontosabb szerepe. Nemrég tartottunk például jászfényszarun egy családi napot, de egészségnapokat is szoktunk rendezni.

– Milyen képességek kellenek egy fejlesztőközpontban és hogyan lehet például együtt dolgozni a robotokkal?
– Az egyik legfontosabb tényező a képesség és a motiváció a tanulásra. A jövő azoké, akik nyitottak az újdonságokra és alkalmazkodnak a változó világhoz. A robotizált gyárban például már csak olyan munkatársakat tudunk felvenni, akik értik, hogyan működik a gyár egésze és nem csupán a saját részfeladatok megoldásával vannak elfoglalva, hanem odafigyelnek az egészre is.

– Milyenek a bérek a thyssenkruppnál?
– Versenyképes és valamivel az átlag feletti béreket nyújtunk minden szinten a kollégáinknak. Kimagasló jövedelmet azért nem biztosítunk, mert az hosszú távon nem lenne fenntartható. A mi bérstruktúránkban a hosszú távú fenntarthatóság kiemelten fontos, így több év múlva is biztos munkahelyeket hozunk létre a thyssenkruppnál.

Versenyképes és valamivel az átlag feletti béreket nyújtunk minden szinten a kollégáinknak. – mondta Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.
Versenyképes és valamivel az átlag feletti béreket nyújtunk minden szinten a kollégáinknak – mondta Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.

– A szektorban jellemzően miért váltanak manapság munkahelyet?
– A gyárakban dolgozó munkatársaknál a fluktuáció a próbaidő alatt a legnagyobb. Ez nem a vállalattal kapcsolatos jelenség, hanem általános helyzet az országban. A fizikai dolgozóknál nagyon fontos a földrajzi közelség. Itt azzal segítjük őket, hogy különbuszokat biztosítunk a munkába járáshoz. A juttatások mellett a műszakbeosztás is kiemelten fontos, figyelünk arra, hogy ki vállal 12 órás műszakot és ki szeretne 8 órás műszakban dolgozni. A lojalitást azzal is próbáljuk növelni, hogy a betanításuk alatt mindig van mellettük egy másik kolléga is, akitől folyamatosan kérdezhetnek a munkájukkal kapcsolatban.

– A mérnököket mivel lehet megtartani?
– A fejlesztőmérnökök megtartásához arra van szükség, hogy folyamatosan motiváljuk őket. Olyan feladatokon szeretnek dolgozni, ami izgalmas és állandó kihívást jelent. A monoton és unalmas feladatok miatt akár el is mehetnek a cégtől. Mi előnyös helyzetben vagyunk, hiszen akár önvezető autókon is dolgozhatnak a mérnökeinek és helyben tesztelhetik is munkájuk eredményeit. Olyan tesztvezetéseket is szervezünk, ahol más részlegekről is kipróbálhatják munkatársaink az autókba épített rendszereinket. Ez a szoftverfejlesztő mérnököknek is érdekes mert élőben is megtapasztalhatják, hogy mi az, amin dolgoztak. Számos más fejlesztőközpontban erre nincs is lehetőség.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink