Beszállítók A hazai kkv-k 20 százaléka alkalmas a beszállításra

A hazai kkv-k 20 százaléka alkalmas a beszállításra

MTI | 2016.10.06 10:30

A hazai kkv-k 20 százaléka alkalmas a beszállításra

Magyarország magas fokon integrálódott a világ beszállítói láncába, éppen ezért kiemelten fontos feladat a beszállítók fejlesztése a gazdaságfejlesztési célkitűzések végrehajtása érdekében - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztéséért és -szabályozásért felelős államtitkára szerdán.

Hirdetés

Az államtitkár a Beszállító fejlesztés az Irinyi Terv tükrében rendezvénysorozat megnyitóján kiemelte: Magyarországon a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) mintegy 20 százaléka alkalmas beszállításra, a kormány a beszállítói hálózat fejlesztését egyrészt általános tudás átadásával, másrészt célzott integrátori program révén segíti.

Lepsényi István kifejtette: fejlesztik a kkv-k képességeit, készségeit, egyebek közt mentorálást végeznek, pénzügyi oktatást tartanak számukra, ipari parkokban fejlesztéseket hajtanak végre a kkv-k részére, e programok célja, hogy olyan általános tudással lássák el a cégeket, amely révén bejuthatnak a hazai és a nemzetközi piacra.

Ugyanakkor az általános fejlesztés mellett célirányosan is segítik a beszállítókat az integrátori program révén, amelynek célkitűzése, hogy világszínvonalon lévő nagyvállalatok konzorciumot alkotva kkv-kkal, közös célkitűzés érdekében dolgozzanak, fejlesszék a technológiát, a tudást, a piaci lehetőségeket - mutatott rá az államtitkár.

Lepsényi István szerint az integrátori programban a közös fejlesztés biztos pontja a nagyvállalat révén adott piac, a nagyvállalat által követelt gyakorlati ismeret megszerzése, a kutatás-fejlesztésbe való kapcsolódás lehetősége.

A tárca arra ösztönzi a nagyvállalatokat és a kkv-kat, hogy konzorciumokba szerveződve induljanak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programban (GINOP) közzétett beszállítói integrátori pályázaton. A programra 20 milliárd forint keret áll rendelkezésre, amelyet eredményesség és megfelelő érdeklődés esetén bővíteni lehet. A pályázaton minimum 300 millió forint és maximum 1 milliárd forint támogatás érhető el - ismertette Lepsényi István Hozzátette: a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyvállalatok és a kkv-k közötti kapcsolatot erősítő integrátori pályázatok eredményesek, sikeresen hozzájárulnak az Irinyi Terv célkitűzéseihez.

Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára elmondta, hogy szövetség tagvállalatai több mint 80 ezer embert foglalkoztatnak, a magyar autóipari export több mint 90 százalékát adják, és jelentős összeget fordítanak a kutatás-fejlesztésre.

Tagvállalataik közül 15-en írtak alá stratégiai megállapodást a kormánnyal, ezeknek egyik fontos eleme a beszállítói ipar fejlesztése - tette hozzá.

A Beszállító fejlesztés az Irinyi Terv tükrében rendezvénysorozat célja, hogy az NGM és a Magyar Gépjárműipari Egyesület szervezetésében tájékoztatást adjanak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) megjelent, konzorciumi formában pályázható beszállítói hálózat fejlesztésének támogatásáról.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink