Beszállítók A fejlesztőmérnöktől az operátorokig széles a munkaerő-skála a thyssenkruppnál

A fejlesztőmérnöktől az operátorokig széles a munkaerő-skála a thyssenkruppnál

Beck András | 2019.09.19 05:00

A fejlesztőmérnöktől az operátorokig széles a munkaerő-skála a thyssenkruppnál

A budapesti kompetenciaközpont mellett négy már működő és egy épülő gyárba keresnek kollégákat. Pécsett a cégcsoporton belüli legmodernebb, Ipar 4.0 módszereket alkalmazó üzem épül, amelyben elektromos meghajtású autókhoz is készülnek majd alkatrészek. Az új dolgozók háromnegyedét ismerősi ajánlások révén találja meg a thyssenkrupp – mondta Tagai Dóra HR-vezető.

Hirdetés

– Melyik egységben hányan dolgoznak?
– Budapesten a kompetenciaközpontban 850-en dolgoznak a kormányművek fejlesztésén. Győrben 140-en, ők az Audi Hungarianak gyártanak Just-in-Sequence rendszerben komplett futóműveket. Jászfényszarun két üzemünk van, az egyikben a budapesti kompetenciaközpont tervei alapján elektromechanikus kormányszervókat készítenek, a másik gyáregységünkben hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket állítunk elő. Utóbbi 2017 óta működik, de még mindig felfelé ívelő, úgynevezett „ramp up” szakaszban van. A végső fázisban 400-450-en dolgoznak majd itt, jelenleg 380 fő a létszám. A kormányrendszergyártó üzemben nagyon erős a fejlődés, hiszen az csak tavaly kezdett el termelni. Itt is 450 lesz a végső létszám, míg most 300 embernek ad munkát az üzem. Debrecenben is 2018-ban kezdődött a fejlesztés, ott most kétszázan dolgoznak, de a tervek szerint ez 350 főre növekszik majd. Szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis minden területen fejlődünk és számos nyitott pozíciónk van.

A thyssenkrupp létrehozott egy összeszerelő üzemet és épített három gyárat is, idén pedig elkezdődik a negyedik, pécsi gyár építése.
A thyssenkrupp létrehozott egy összeszerelő üzemet és épített három gyárat is, idén pedig elkezdődik a negyedik, pécsi gyár építése.

– Milyen fázisban vannak jelenleg a pécsi gyárral kapcsolatos tervek?
– A teljes kollektívát keressük az újonnan nyíló pécsi gyárba. Ott most kezdődik az üzem építése, a csapat magját minél hamarabb fel kell építenünk, mert nekik a jászfényszarui és a németországi üzemekben kell majd még betanulniuk. Pécsre éppen most keressük az első vezetői szintekre az embereket, a technikusokat, és az operátorokat év végén kezdjük majd el felvenni. Pécsett 250-300 munkatárs dolgozik majd a termelés felfutását követően.

– Miközben egyre több hír kering az autóipar lassulásáról, a thyssenkrupp gyárat épít Pécsett. Nem aggódnak?
– Egyáltalán nem. Egyrészt a beruházásaink és a gyártásunk mögött konkrét üzleti igények vannak, másrészről hosszú távon tervezünk Magyarországon. A budapesti fejlesztőközpontunk a thyssenkruppon belül is egyedülálló centrum, nem csak a gyártmányaink, de a gyáraink is a legmodernebbek, state-of-art Ipar 4.0 szerint működő, nagyban robotizált rendszerek.

A THYSSENKRUPP MAGYARORSZÁGON

Jóval eltér a megszokottól a thyssenkrupp magyarországi története, hiszen a klasszikus multinacionális terjeszkedés helyett egy magyar elképzelés hozta ide a német vállalatot. A thyssenkrupp felkérésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktoranduszai által megalkotott elektromechanikus kormányszervó indította el húsz évvel ezelőtt ezt a sikertörténetet. Azóta a szűk fejlesztőcsapat egy több mint 900 fős kompetenciaközponttá nőtte ki magát. A thyssenkrupp létrehozott egy összeszerelő üzemet és épített három gyárat is, idén pedig elkezdődik a negyedik, pécsi gyár építése.

– Mennyi szabad munkaerő van Pécsett és környékén?
– Bár autóipari cég kevés működik a baranyai megyeszékhelyen, de ettől még egy fejlett régióról van szó. Így bízunk abban, hogy megtaláljuk a számunkra szükséges munkaerőt. Az elmúlt években szerzett tapasztalok alapján egyébként kijelenthető, hogy a magyar munkavállalók már középvezetői szinten is könnyen költöznek egy-egy újabb álláspiaci kihívás érdekében. Nagy vonzerő lehet számunkra, hogy egy országos szinten is jelentős zöldmezős beruházásról van szó. Az előzetes jelentkezésekből is látszik, hogy sokan hajlandóak lennének költözni egy jobb munkahely megszerzése érdekében. Ez pozitív számunkra, a többi pozícióra pedig reményeink szerint helyben találunk majd kollégákat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink