Beszállítók A dolgozóhoz szabja a robotokat a Bosch

A dolgozóhoz szabja a robotokat a Bosch

autopro.hu/B.B. | 2017.10.04 10:14

A dolgozóhoz szabja a robotokat a Bosch

A beszállító egyik üzemében egy Ipar 4.0-s projekt keretében vizsgálják az első rugalmas, az egyénhez alkalmazkodó ipari robotokat. Az ember-gép közelség miatt nem akármilyen biztonsági funkciókat kaptak a robotok.

Hirdetés

Üzemanyagbefecskendező-rendszerek készülnek a Bosch homburgi üzemében. Ez a munka – temérdek sok más ipari tevékenységhez hasonlóan – legalább akkora precizitást igényel, mint amilyen monoton, a minőség azonban itt is mindenek felett áll. Az ilyen munkafolyamatok végrehajtását segíthetik a Bosch által kifejlesztett robotok.

Az APAS-termékcsalád központ eleme az az 1,7 méter magas és 230 kilogrammos robot, mely védőkerítések nélkül szolgálja a munkáskezeket. A Bosch fejlesztése az első olyan ipari robot, mely ezen a biztonsági kerítések elhagyása mellett megkapta a meg szakmai szövetségek tanúsítványát, ezzel lehetővé teszi a legközvetlenebb ember-gép munkát.

A gép mozgó alkatrészeit olyan „szenzorbőrrel” látták el, mely a érzékeli, ha egy személy közel kerül a berendezéshez. Ezzel párhuzamosan egy (opcionálisan választható) lézerszkenner a robot távolabbi környezetét is pásztázza. Ha nincs a közelben személy, a robot teljes sebességgel végzi munkáját, ha viszont igen, akkor a biztonsági funkciók a személyi sérülések megelőzése érdekében csak lassan gépi mozdulatokat engedélyeznek. A szenzorok ezen túl egy esetleges ütközés esetén azonnal leállítják a gépet.

A rugalmas és mobil APAS gyorsan és egyszerűen programozható, így akár szaktudás nélkül is újabb feladatokra is utasítható gép. Az intuitív, interaktív szoftver segítségével az alkalmazottak akár a gyártósor mellett is átállíthatják a robotot, még közvetlenebb és szorosabb munkakapcsolatot hozva létre ember és gép között.

A Bosch az APAS-rendszert már telephelyein is alkalmazza, Ansbachban például elektromos kormányművek gyártásánál állítják munkába. A beszállító az újítást természetesen nem csak saját használatra szánja, jelenleg már más iparágak számára is elérhető a berendezés.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink