Beszállítók 652 új munkahelyet teremt a Rehau

652 új munkahelyet teremt a Rehau

autopro.hu | 2018.10.18 14:09

652 új munkahelyet teremt a Rehau

Több, mint 150 millió eurós befektetéssel építi meg autóipari alkatrészek szériagyártásához új gyárát a Pest megyei Újhartyánban a svájci tulajdonú REHAU Automotive Kft. A tervek szerint a vállalat 2019 őszén indítja be a gyártósort, hogy sikeresen kiszolgálja a hazai, és más közép-kelet-európai ügyfeleit.

Hirdetés

Újabb állomáshoz érkezett a REHAU Verwaltungszentrale AG leányvállalata: a tervek valósággá válnak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével 2018. szeptember 14-én a vállalat vezetői ünnepélyes keretek között letették az új üzem alapkövét. Beindult az építkezés, jövő ilyenkor pedig már munkába is állhatnak a dolgozók, akik a legkorszerűbb technológia elsajátítása után hosszútávú, biztos jövedelemszerzésre tehetnek szert.

Markus Grundmann, a REHAU Automotive Divízió vezérigazgatója az alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, a polimereket gyártó cégcsoport 25 évvel ezelőtt nyitotta meg első értékesítési irodáját Magyarországon. Azóta nagy utat jártak be.

– Tizenhárom évvel ezelőtt az Audi kiszolgálására összeszerelési, és logisztikai központot létesítettünk Győrben, majd öt évvel ezelőtt ugyanitt, egy közel 50 millió eurós befektetéssel létrehoztuk a REHAU első magyarországi gyárát, amely a megnövekedett megrendelések miatt jelenleg éppen bővítés alatt áll – emlékezett vissza a vezérigazgató a kezdetekre.

Miért pont Újhartyán?
A több mint félmillió különböző lökhárítót gyártó REHAU több helyszínt is szemügyre vett hazánkban, Romániában, Csehországban és Szlovákiában. Mivel világszinten megnyerte a Daimler új üzletét, az érintett autók nagy többsége pedig Kecskeméten készül majd, ezért adott volt a döntés: Újhartyán optimális közelségre van a kecskeméti Mercedes gyártól, és stratégiailag nagyszerű a település elhelyezkedése ahhoz, hogy könnyedén el tudja látni az egyéb régiós partnereket is. Magyarország választásához hozzájárultak többek között a győri gyárépítéssel kapcsolatos pozitív tapasztalatok is. A REHAU terjeszkedését egyaránt segítette a kormány, a városok vezetése, és a helyi ipari parkok. Az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a magyar munkaerő jól képzett, tapasztalt, lehet rá építeni. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta: hosszú tárgyalásokat folytattak a REHAU képviselőivel azért, hogy a svájci vállalat új beruházása hazánkban valósuljon meg. A külgazdasági és külügyminiszter írta alá a REHAU Automotive Divízió vezérigazgatójával, Markus Grundmannal a magyar kormány, és a REHAU között létrejött stratégiai együttműködési megállapodást, amelylyel a vállalat a 78. olyan partnercég lett Magyarországon, amelyet kiemelt figyelemmel tartanak számon.

63 ezer négyzetméter
A REHAU 44 hektár területet vásárolt meg tervei megvalósításához, ám egyelőre ennek csak valamennyivel több mint a felét építették. Ennek oka: a vállalat elegendő területet kíván hagyni az esetleges jövőbeni fejlesztésekhez.
– Külső alkatrészeket, például lökhárítókat, spoilereket, illetve egyéb pótalkatrészeket gyártunk majd az újhartyáni 63 ezer négyzetméteres üzemben a következő év őszétől. Világszinten is a legmodernebb REHAU-Automotive gyáregységet építjük fel, körülbelül 150 millió eurós beruházásról van szó – magyarázta a vezérigazgató.

Bővítés Győrben
A REHAU 2011-ben hozta létre a REHAU-Automotive Kft.-t elsősorban azért, hogy a közeli autógyárakat, az Audi Hungariát és a Volkswagen Szlovákiát kiszolgálja. A hihetetlen ütemű növekedésnek köszönhetően az újhartyáni gyárbefektetéssel egyidejűleg a cég bővíti győri üzemét is, körülbelül 10 millió euró befektetéssel. Az új, 8 ezer négyzetméteres összeszerelő csarnok hamarosan készen áll a napi munkára. A világszerte, több mint 170 helyszínen jelenlévő, körülbelül 20 ezer munkavállalót foglalkoztató REHAU összesen 727 új munkalehetőséget teremt hazánkban, a már meglévő 400 munkahelyén felül.

70 év szakértelem
A REHAU története 1948-ban egy kis észak bajor faluban, Rehauban kezdődött. A mai napig családi vállalkozásként működő vállalat a kezdetektől fogva polimer alapú prémium termékek gyártásával foglalkozik. Célja: újgenerációs termékfejlesztések révén szélesíteni a polimer anyagok felhasználási területét, tartósabb és intelligensebb megoldásokkal hozzáadott értéket teremteni ügyfelei számára az amúgy hagyományosan megszokott anyagok használatával szemben. A REHAU legfőbbképpen más gazdasági szereplők számára értékesíti termékeit. Tevékenysége három stratégiai üzletágra osztható: építőipar, autógyártás és egyéb ipari ügyfelek számára kínál innovatív megoldásokat. A vállalat jövőjét illetően a REHAU közép-, és hosszútávú célokban gondolkodik, a rövidtávú profitszerzés helyett. Ez az oka annak, hogy folyamatos környezettudatos fejlesztéseket folytat a megújuló energiák, a vízgazdálkodás és az energiahatékonyság területén is. Globális vállalatként, és felelős munkaadóként elkötelezett a fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás mellett.

Ipar 4.0
A REHAU újonnan épülő újhartyáni üzeme az Ipar 4.0 koncepció megvalósulása. Az információs technológia, és az automatizálás szoros összefonódásán alapuló gyártási folyamatok, a gépek egymással való kommunikációját elősegítő legmodernebb fejlesztések mind azt segítik, hogy a megrendelők igényei minél gyorsabban és minél pontosabban kerüljenek kiszolgálásra. Ennek a legkorszerűbb technológiának a magvalósulása csak úgy lehetséges, hogy a polimer termékek gyártására specializálódott REHAU együtt él és lélegzik a gépgyártókkal. Nemcsak beszerzi tőlük a jelenleg elérhető legmagasabb színvonalat képviselő berendezéseiket, hanem a polimer gyártásból adódó egyedülálló folyamattechnológiai know-how-ját megosztva együttes erővel fejleszt velük újgenerációs gépparkokat. Az újhartyáni üzem kulcsszereplője a világ élvonalában is kiemelkedő robottechnológia, amelynek köszönhetően a gépek automatikusan, minimális emberi erőforrás segítségével látják el feladataikat. A polimer autóalkatrészek gyártásához szükséges fröc - csöntő berendezések szintén a legmodernebb fejlesztések eredményei. A gépeket automatikusan ellátó és tisztító robotika mellett, a berendezések magas gépintelligenciájuknak köszönhetően önmagukat irányítják, szabályozzák, és analizálják egy előre megadott logika szerint. A kimagasló polimer szakértelem mellett a REHAU a felületlakkozás komplex területén is elismerésre tett szert az évek alatt. A leendő újhartyáni kollégák munkáját többrétű, hiper-érzékenységgel ellátott szenzorok támogatják majd. A vállalat a telephelyen belüli logisztikai megoldásokat is újragondolta: a kifejezetten a REHAU számára kifejlesztett vezető nélküli szállítórendszerek automatikusan juttatják el a szükséges anyagokat, elemeket A pontból B pontba. Az új üzemben a végtermékek nyomkövetése is egyszerűbb lesz az RFID-technológiának köszönhetően: minden egyes legyártott lökhárító egyedi azonosítót kap, amelynek segítségével pár kattintással informálódni lehet arról, hogy az adott termék milyen állapotban van, melyik gyártási folyamat előtt áll, vagy éppen hol található.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink