Beszállítók 5G-hálózati tesztet indít reutlingeni gyárában a Bosch

5G-hálózati tesztet indít reutlingeni gyárában a Bosch

autopro.hu/H.J. | 2020.08.09 08:23

5G-hálózati tesztet indít reutlingeni gyárában a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

Nagy hangsúlyt fektet a Bosch az 5G-hálózat fejlesztésére. A vállalat szerint az 5G kulcsfontosságú építőeleme lesz a gyártás és a logisztika digitalizálásának és összekapcsolhatóságának. A márka most kompatibilitási teszteket és csatornaméréseket végez 5G-hálózat felállításához a reutlingeni üzemében.

Hirdetés

Dr. Michael Bolle, a Bosch információs és technológiai vezetője elmondta, hogy az új mobil kommunikációs szabvány lendületet adhat az Ipar 4.0-nak, ezért a vállalat aktív szerepet vállal a nemzetközi 5G-SMART kutatási projektben, amelynek célja az új kommunikációs szabvány tesztelése, bemutatása és kiértékelése a valós gyártási környezetben. Az 5G-SMART partnerek az 5G gyártási funkciókat a Reutlingenben található Bosch üzemben, a svédországi Ericsson gyárban, valamint az aacheni Fraunhofer IPT 5G ipari campusán tesztelik majd.

5G-hálózat a Bosch félvezető gyárában

Az ipari gyártás digitális átalakuláson megy keresztül. A kézzel végzett munkafolyamatok egyre inkább a háttérbe szorulnak, helyettük a gépi, technikai rendszerek veszik át a szerepet. Az emberek, gépek és technológiai rendszerek közti kapcsolat egyre jelentősebbé válik – mindezek kulcsa pedig az 5G-hálózat.

Bolle elmondta, hogy az Ipar 4.0 alapja a gyors, megbízható és biztonságos adatátvitel – az 5G-vel kombinálva pedig még tovább gyorsulhat és javulhat a gyár termelése. A projekt első lépése, hogy az Ericssonnal együttműködve a vállalat felmérje, az 5G milyen mértékben befolyásolja a gyártást.

Mivel a félvezetők gyártása rendkívül összetett és érzékeny folyamat, az alkotóelemeknek mintegy 1000 teszten kell átesniük, mielőtt élesben alkalmaznák a technológiát. Emellett egy gyári környezetben az elektromágneses hullámok ellenpólusként hathatnak, így elengedhetetlen a hálózat helyi tesztelése. A csatornamérések szintén a projekt részét képezik – ezen belül például meg kell határozni a hálózati lefedettség biztosításának módját, vagy a hálózati antennák helyét és számát egyaránt.

A tesztfolyamatok során a mérnökök megfigyelik, hogy a gépek és rendszerek hogyan működnek az 5G-vel, és megvizsgálják, hogy ez a kapcsolat mennyivel jobb és hatékonyabb Wi-Fi-vel vagy kábelekkel. Az alkalmazási területek magukban foglalják az autonóm szállítási rendszereket is, melyeket egy helyi felhőn keresztül tudnak irányítani és biztosítják a gépek távoli elérését, valamint az ipari rendszerek közötti kommunikációt.

Drezdai üzem: a Bosch első 5G-kompatibilis félvezető gyára

A reutlingeni kutatási projekt eredményeit a jövőben a vállalat felhasználhatja más üzemeinek hálózati fejlesztései során is, így például az új drezdai félvezető gyárban is. Bolle elmondta, hogy Drezdában építik a vállalat első, 5G-képes félvezető üzemét, mely az első naptól kezdve képes lesz a fejlett hálózati technológia használatára.

A Bosch körülbelül egymilliárd eurót fektet be az új üzembe, melyben várhatóan 2021-ben indul be a termelés.

EU kutatási projekt az 5G gyártás lehetőségeinek felmérése érdekében

Az 5G-SMART projektben telekommunikációs vállalatok, hálózat- és gyárüzemeltetők, üzemi és gépészmérnökök, valamint egyetemek egyaránt részt vesznek. A résztvevők célja az Ipar 4.0 ötvözése az 5G-hálózati lehetőségekkel.

A szakértők a reutlingeni gyár elektromágneses kompatibilitását is tesztelik – csatornaméréseket végeznek és felmérik az 5G viselkedését valós gyári környezetben. Ezenkívül új 5G üzleti modelleket is szeretnének felfedezni.

Az Európai Unió által finanszírozott projekt várhatóan összesen két és fél évig tart és 2021 novemberében ér véget – írja a Bosch sajtóoldala.

Kiemelt Partnereink