Beszállítók 13 ország 26 autógyárának szállít a soproni üvegipari vállalkozás

13 ország 26 autógyárának szállít a soproni üvegipari vállalkozás

Szabó Fanni | 2018.09.20 13:26

13 ország 26 autógyárának szállít a soproni üvegipari vállalkozás

A soproni Hirschler-Glas Kft. 1899 óta 119 éve száll generációról generációra. A családi vállalkozás az alapítás után képkeretezéssel, ablaküvegezéssel, fazettázással foglalkozott. 1970-ben történt profilváltás, amikor is visszapillantó tükröket kezdtek gyártani. Ma már 13 ország 26 autógyárának szállítanak. Legújabb beruházásukkal olyan eljárást vezettek be, amely egyedülálló a piacon, és lehetővé teszi, hogy a technológiai selejt aránya feleződjön.

Hirdetés

Az új, ezer négyzetméteres csarnokban már zajlik az új termékek gyártása. A fejlesztéssel 7 munkahelyet teremtettek, így már 85-en dolgoznak a vállalkozásnál. A gyártóterület összesen 4000 négyzetméter, melyen visszapillantó tükörlapokat és komplett tükröket is gyártanak például az MAN-nek, a Volvónak, a Scaniának és a Mercedesnek is.

Az Európa három visszapillantó-gyártó nagyvállalata között szereplő magyar családi vállalkozás a több mint 413 milliós beruházással, tovább tudja bővíteni gyártókapacitását. A magyar kormány az Irinyi program keretein belül 152 millió forinttal támogatta a beruházást.

Volt kutatásfejlesztésünk a hajlítási technológia megváltoztatására, mely kevesebb selejtre és kevesebb alapanyagra irányult. Már a megrendelők is megvannak az új termékre, elindult a gyártás. Lett új vágóasztalunk és egy híddarut is beszereztünk az új csarnokba, így már nem csak kisebb méretű, hanem jóval nagyobb üvegtáblák feldolgozására is képesek vagyunk – büszkélkedett Hirschler Judit, a cég tulajdonosa.

Az új üzemmel a vállalkozás pályázik a Ficosa International és a Dacia (Renault Group) TIER-1-es beszállítói pozíciójának elnyerésére, mellyel számos Dacia modell mellett Iveco kamionok és Volkswagen kishaszongépjárművek visszapillantó tükreit gyárthatná a vállalat egy évtizeden keresztül. A partnerség elnyerése a tulajdonos-ügyvezető szerint akár újabb 30 százalékos növekedést is jelenthet a soproni vállalkozásnak. Az elképzelések szerint új, automatizált gyártó és összeszerelő sorok üzembe helyezése mellett további ötven százalékos munkaerő-fejlesztéssel járna a megvalósítás. Az előkészületek folynak, a projekt a tervezési szakaszban van, a források és támogatási lehetőségek felkutatása zajlik. A cég vezetői felismerték: csak akkor lehetnek sikeresek az autóipari szektorban, ha olyan egyedülálló, jövőbe mutató gyártástechnológiát hoznak létre, amellyel költséghatékonyan, a természetet kímélve tudnak termelni.

Hirschler Rudolf, a cég alapítója valószínűleg nem is sejtette, hogy 2018-ban itt állhatunk majd, új fejlesztéseket, beruházásokat ünnepelve. Az üveg és tükör megmunkálásba akkor belefogva nem gondolták, hogy 120 év elteltével az üveghajlítási technológia radikális megújításának köszönhetően az autóipar elsőkörös top beszállítója lesz az a vállalkozás. Külön öröm, hogy ezt olyan helyi magyar cég teszi, mely egy nagy múlttal rendelkező családi vállalkozás és emellett száz százalékban magyar alapanyagot és magyar beszállítói termékeket használ munkája során – mondta el Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

A Hirschler-Glas Kft. a duális képzésben is részt vesz. A tulajdonos szerint azonban nagyon kevés az érdeklődő a szakma iránt, éppen ezért munkaerőgondokkal is küzdenek.

Gyakorlati helyet biztosítunk az egyetemistáknak, de sajnos nincs jelentkező. Nincs érdeklődés a szakma iránt, arra sem, hogy például a közgazdász hallgatók eljöjjenek és a vállalatirányítási rendszerünkben dolgozzanak. Az üzemlátogatásra meghívott 67 tanulóból mindössze ketten jöttek el. Azt már mondanom sem kell, hogy szakemberekre is szükségünk lenne, hiányzik a rendszerből még legalább tíz ember – mondta el Hirschler Judit.

Az Autopro kérdésére a tulajdonos hozzátette, hogy sajnos a hazai autógyártóknak és autóipari cégeknek nem szállítanak.

Kiemelt Partnereink