Best Practice „Tudd hol a helye!” Avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

„Tudd hol a helye!” Avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Vonalkód Rendszerház | 2019.01.03 15:26

„Tudd hol a helye!” Avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Az elmúlt években már nélkülözhetetlenné vált a logisztika minden ágában a logisztikai egységek (dobozok, ládák, raklapok stb.) vonalkódos vagy RFID azonosítókkal való ellátása és az azonosítók használatával az ellátási láncban való folyamatos követésük. Folyamatosan nő az igény a logisztikai folyamatok automatizálására, mikor az egységek mozgatását és követését megpróbáljuk teljesen automatizálni.

Hirdetés

A kialakított ellenőrzési pontokon, kapukon áthaladó egységek figyelésén már túlmutató, folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyelést (RTLS megoldások) vette célba a Vonalkód Rendszerház. Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szintű megkülönböztetés érhető el.

De hogyan is képzeljünk el egy RTLS rendszert a gyakorlatban?
A rendszer kiépítésénél a Vonalkód Rendszerház LOG4Pro termeléslogisztikai rendszere adja az alapot, melybe integráltan működik az RTLS helymeghatározó rendszer.

A LOG4Pro termeléslogisztikai rendszer segítségével:

  • a belső logisztikai folyamatok és munkahelyi műveletek akár egyedi termékszint mélységben követhetőek; » az anyagáramlás folyamatos felügyeletével a termelésben lévő készletszint jelentős mértékben csökkenthető;
  • hatékonyság növelés az automatikus azonosításnak, ellenőrzésnek és képfeldolgozásnak köszönhetően; » adatszolgáltatás a magasabb szinten lévő rendszerek felé a megfelelő döntések előkészítéséhez / meghozatalához;

Ennek köszönhetően lehetővé teszik a pontos készletvezetést és a folyamatos, automatizált adatgyűjtésnek köszönhetően az adminisztrációs terhek növelése nélkül biztosítanak adatokat a folyamatok statisztikai alapokon nyugvó elemzéséhez, majd optimalizálásához. A készletszintek pontos ismerete elengedhetetlen a költséghatékony készletgazdálkodáshoz. A termelési folyamatok monitorozása által pedig hatékonyabb gyártási folyamatok, pontosabb termelési tervek alakíthatók ki.

A komplex rendszer segítségével real time válaszokat kaphat:

  • Termék-, logisztikai egységkövetésre
  • Szerszám-, gyártó eszközkövetésre
  • Szállító eszköz követésére
  • Személykövetésre
  • Layout és folyamat optimalizálásra

Ez tényleg Ipar 4.0
A Vonalkód Rendszerház megkeresései alapján látható, hogy a termeléslogisztikában a beltéri, valós idejű helymeghatározásra (RTLS) már most hatalmas igény van! Előreláthatóan a gyártói környezetben fog először betörni a technológia, ugyanis sokat spórolhat egy vállalat a gyártási folyamatok és a minőségbiztosítás optimalizálásával, ha pontosan tudják, hol tart egy termék a gyártósoron, vagy éppen hol vannak az adott műszakban szükséges szerszámok és alapanyagok, akár egy több ezer négyzetméteres csarnokban/telephelyen.

Kiemelt Partnereink